Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2018-05-30 07.22

Frivillig resursgrupp

FRG i Stenungsund. Från vänster: Bengt-Göran Lorentzon, Lena Eliasson, Bruno Kindström, Martin Bergqvist och Maggie Robertsson är engagerade i FRG i Stenungsund.

Frivillig resursgrupp finns alltid till hands

När krisen inträffar behövs extra mycket resurser. Frivillig resursgrupp (FRG) ska kunna hjälpa till när kommunens egna resurser inte räcker till.

Frivilliga Resursgruppen, FRG, består av utbildade frivilliga personer som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller andra extraordinära händelser. Idag har cirka hälften av Sveriges kommuner en FRG.

- I Stenungsund är vi cirka ett tiotal som ställer upp om något skulle hända, säger Martin Bergqvist som tillhör FRG i Stenungsund.

Det är Stenungsunds kommun som är uppdragsgivare åt FRG och som beslutar när gruppens resurser ska användas.

 - Än så länge har vi inte råkat ut för någon riktig stor kris men vi har hjälpt kommunen vid övningar, stöttat föräldragrupper och hjälpt till vid större avbrott i vattenleveranser. Men vi kan också hjälpa till vid större helger. Förra sommaren hjälpte vi till vid skolavslutningen. Då placerade vi vår husvagn nere vid Getskärs badplats. Husvagnen och vi fungerade som en trygg punkt där ungdomar och elever kunde ladda sina mobiltelefoner, dricka vatten eller bara prata med en vuxen, säger Maggie Robertsson.

Anmäl dig till Frivillig Resursgrupp

FRG i Stenungsund vill gärna växa och bli fler personer. För att kunna vara med krävs det att du har god hälsa, är frisk och har ett sunt förnuft. Du måste vara över 16 år för att kunna vara med i FRG.

Alla som ingår i FRG får en grundutbildning på 36 timmar. Utbildningen finansieras av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

När grundutbildningen är klar skriver du ett kontrakt med Stenungsunds kommun. Får FRG ett uppdrag av kommunen så utgår ersättning på samma nivå som deltidsbrandmannalön.
Personerna i FRG träffas periodvis för att testa material och fordon – men också för att lära känna varandra.
-Det blir några träffar om året. Träffarna är frivilliga och då utgår ingen ersättning, säger Bruno Kindström.

Anmäl intresse

Är du intresserad av FRG och vill veta mer, är du välkommen att maila:

Dennis Salenborn, säkerhetssamordnare, Stenungsunds kommun
E-post: dennis.salenborn@stenungsund.se

Bruno Kindström, Frivillig resursgrupp (FRG)
E-post: bruno@civilstenungsund.se

Senast uppdaterad 2018-05-30