Stenungsunds kommunvapen

Publicerad: 2016-07-01 11.24

Sommar på Mariagården

Passa på att besöka Mariagården i sommar. Njut av den fantastiska trädgården och odlingarna, lek i barnens trädgård, följ med på guidad vandring eller slå dig ner i trädgården och fika.  

"Tusen trädgårdar" på Mariagården söndagen den 3 juli  
Redan på söndag, den 3 juli, är du extra välkommen till Mariagården. Då är det dags för arrangemanget ”Tusen trädgårdar” då mängder av trädgårdar runt om i Sverige är öppna för besök. Mariagården deltar och välkomnar besökare till trädgården.
– Jag finns på plats mellan klockan 10 och 17 för att visa runt och svara på frågor, säger Frida Törnkvist, hortonom på Mariagården. Vår ambition är att odla äldre växter på ett nytt sätt och att trädgården ska användas som rekreation och inspiration. Den används även som pedagogisk trädgård för skolbarn. Jag hoppas det kommer många besökare, så fler upptäcker den här fantastiska fristaden i Stenungsund som Mariagården faktiskt är.

Mariagårdens trädgård
Mariagården barnens trädgård

Gotlandsfår på besök
Mariagården och dess trädgård ligger som en oas mitt i Stenungsunds industriområde och är en del av Stenunge by, en medeltida by som nämns i skrift första gången 1388.
– Runt Mariagården vill vi ha både ängsmark, skog och betesmark för det är viktigt för den biologiska mångfalden, säger Robert Carlsson, byggnadsantikvarie på Mariagården. Därför har vi i år sex gotlandsfår på besök över sommaren i fårhagen intill Mariagården. De hjälper till att hålla beteshagarna öppna så att de inte växer igen.

Caféet är öppet torsdag till söndag 
Under sommaren kommer det även finnas möjlighet att fika på Mariagården. Caféet kommer ha öppet torsdag till söndag klockan 11-17 med start torsdagen den 7 juli. Det kommer finnas kaffe glass och hembakat. Välkommen!

Mariagårdens trädgård ligger som en oas mitt i Stenungsunds industriområde och är en del av Stenunge by. Trädgården är öppet för besökare året runt. På vinterhalvåret kan man hyra huset till mindre sällskap.


Detta händer på Mariagården i sommar:

Söndag 3 juli kl 10.00-17.00
En del av arrangemanget ”1000 trädgårdar”. Hortonom Frida Törnkvist finns på plats för att svara på frågor.

Torsdag 7 juli kl 14.00
Trädgårdsinspiration på Mariagården med hortonom Frida Törnkvist.

Torsdag 7 juli kl 15.00
Guidad vandring i Stenunge by med Robert Carlsson, byggnadsantikvarie på Mariagården.

Fredag 15 juli  kl 14.00
Skräp – en sopig historia. Följ med på ett sopigt, spännande skräpäventyr som du sent kommer att glömma. För barn från 5 år. Fri entré.

Torsdag 21 juli kl 14.00
Trädgårdsinspiration på Mariagården med hortonom Frida Törnkvist.

Måndag 1 augusti samt tisdag 2 augusti kl 11-15 (9-12 år)
Måndag 8 augusti samt tisdag 9 augusti kl 11-15 (6-9 år)
Designa egna fjärilar, blommor eller kanske läskiga insekter tillsammans med konstnären Niklas Fännick. Niklas jobbar mycket med metall och skrot, och i sommar hjälper han till att göra egna fina djur och blommor i metall och gamla grejer. Plats: Mariagårdens orangeri.
Anmälan till kulturinfo@stenungsund.se. Ta med fika/lunch.

Tisdag 16 augusti kl 17-20.30
Fruktträdsbeskärning med hortonom Frida Törnkvist. Vi lär oss att beskära våra fruktträd. Teori och sedan går vi ut och beskär tillsammans.Medtag egen fika. Kostnad 300 kr. Förköp.

Torsdag 25 augusti kl 15.00
Guidad vandring i Stenunge by med Robert Carlsson, byggnadsantikvarie på Mariagården.

 

Kontakt

Kommunikatör

Annica Fredberg
0303-73 29 24
annica.fredberg@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2016-07-13