Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2018-03-23 12.07

Skolbibliotek i världsklass för tredje året i rad!

Bibliotekarierna Ulrika Wahlström och Hanna Dahlberg Källeskog

Nösnäsbiblioteket har gjort det igen! För tredje året i rad tilldelas biblioteket utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass.

- Det känns jättekul, säger bibliotekarierna Hanna Dahlberg Källeskog, Ulrika Wahlström och Christina Johansson.

Det är fackförbundet DIK som ligger bakom utmärkelsen. För att få den ska ett skolbibliotek bland annat bidra till att stärka elevernas digitala kompetens och arbeta läsfrämjande. Stor vikt läggs också vid samarbetet med skolans övriga pedagogiska personal.

På Nösnäsgymnasiet delar tre bibliotekarier på två heltidstjänster. Bibliotekarierna är ofta ute i klassrummen och undervisar i informationssökning, sök- och källkritik, presenterar böcker, eller har boksamtal för att nämna några saker.
- Det händer mycket i den digitala världen i dag och det är lätt att gå vilse. Det här är en bekräftelse på att vi gör ett viktigt jobb och motiverar oss att arbeta vidare, säger bibliotekarie Ulrika Wahlström.

Självklart har Nösnäsbiblioteket även fina lokaler med ett stort utbud av framför allt böcker. Eleverna sitter ofta och pluggar eller umgås i biblioteket och bibliotekarierna finns tillgängliga om de behöver hjälp i sina skolarbeten.

Nösnäsbiblioteket är ett av tre skolbibliotek som får utmärkelsen i Göteborgsregionen. Totalt i Sverige gick utmärkelsen till 32 bibliotek. I år låg särskilt fokus på kvalitetsarbetet. I Nösnäsbibliotekets arbetsplan betonas rektorns ansvar för skolbiblioteket och verksamheten utvärderas regelbundet på enhetsnivå.
- Det tror jag är en av orsakerna till att vi fick utmärkelsen i år, säger Hanna Dahlberg Källeskog.

Dessutom utförs numera regelbundet en elevenkät som utvärderar elevernas upplevelse av skolbiblioteket.

Hur utmärkelsen ska firas vet inte bibliotekarierna än.
- Men nåt gott till fikat blir det säkert, säger Christina Johansson.

Kontakt

Nösnäsgymnasiet

Gymnasievägen 2
444 47 Stenungsund
Telefon 0303-73 80 80
expedition.nosnas@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2018-03-23