Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2019-03-12 15.59

Uppdaterad 14/3 Utbrott av trolig vinterkräksjuka

Angående utbrott av magsjuka hos elever och lärare som varit på åk 8-dagarna på Nösnässkolan 7 respektive 8 mars.

Cirka 50 elever samt ytterligare några elevvärdar som varit på besök insjuknade ett drygt dygn senare med huvudsakligen kräkningar. Insjuknandebilden ingav tidigt misstanke om utbrott av vinterkräksjuka, vilket så småningom bekräftades genom att flera sjuka elever smittade familjemedlemmar. Utredningen pekar därför åt att det är vinterkräksjuka. Ingen annan typ av maginfektion ger sådan smittspridning.

Utredning pågår, men redan nu kan man dra slutsats att smittan bör ha skett med den mat som bara åts av dem som besökte åk 8-dagarna. Övriga elever på Nösnässkolan har inte smittats. Det rör sig om mat som levererats till Nösnäsgymnasiet, och alltså inte tillretts där.

Liknande utbrott av matsmitta med vinterkräksjukevirus är vanligt. I detta fall var det något fler som insjuknade än vanligt. Oftast beror utbrott via mat på att någon som nyss varit sjuk har virus på händerna, och därmed förorenar maten. Smittdosen är mycket låg. Viruset dör inte säkert av handsprit, men virusmängden minskar om man tvättar händerna ordentligt med tvål och vatten.

Kommunens livsmedelsinspektörer tillsammans med Västra Götalandsregionens smittskydd arbetar med att utreda smittokällan.

Kontakt

Nösnäsgymnasiet

Gymnasievägen 2
444 47 Stenungsund
Telefon 0303-73 80 80
expedition.nosnas@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-03-14