Gå direkt till innehållet
Nösnäsgymnasiets logotyp, länk till startsidan

Publicerad:

Stefan Sjöstrand från TC Stenungsund är nu internationell svetsspecialist!

Igår nådde oss beskedet att Stefan Sjöstrand, vår populäre svetslärare på Industritekniska programmet erhållit certifikat som internationell svetsspecialist. Vi fick en pratstund med Stefan och en möjlighet att diskutera innebörden av detta.

Grattis Stefan! Du kan nu titulera dig Internationell svetsspecialist. Hur blir man det ?

Det finns olika sätt att bli svetsspecialist. Jag har gått en ettårig distansutbildning genom Lernia. Gemensamt för alla dessa utbildningar är att det är Svetskommissionen som godkänner utbildning och centralt rättar alla examina. Detta är alltså validerad kunskap. Svetskommissionen strävar efter att få fler IWS-lärare för att kvalitetssäkra utbildningarna .

Hur kommer detta att märkas i elevernas utbildning?

De kommer att få fördjupad kunskap inom viktiga områden som exempelvis materiallära, svetsteknik samt konstruktion och därmed få en uppgradering av sin kompetens, vilket gör dem i än högre grad anställningsbara och attraktiva på arbetsmarknaden.

Samtidigt som det rapporteras i medier om yrkesprogrammens svårigheter i landet så har vi ett högt söktryck på vår svetsutbildning på Nösnäsgymnasiets Teknikcollege? Hur kan det komma sig? Vilka är framgångsfaktorerna?

Jag tror det beror på samtliga lärares kompetens på IN-programmet. Vi jobbar mycket med trivsel och försöker matcha praktikplatserna för varje enskild elev. Det skall vara roligt att gå till sitt arbete och sitt jobb! En yrkesutbildning på industritekniska programmet ger en examen som er väldigt många jobbmöjligheter och möjligheter till högskoleutbildning. Det finns goda möjligheter att bredda sina framtidsmöjligheter. Vi har fördelat kurser olika under åren så har vi frigjort mycket tid för framtidsval i årskurs 2 och 3. Industritekniska programmet ger många karriärmöjligheter. För att nämna några; konstruktör, arbetsledare, platschef, svetsansvarig för IWS, egna företagare. Vi har exempelvis fyra före detta elever i STO-regionen som idag driver mycket stora framgångsrika företag med upp till 30-40 anställda. Dessa företag tar också många APL-elever. Fler företag vill ha våra elever så konkurrensen ökar mellan företag för att anställa våra elever.

Vi tackar Stefan för pratstunden och ser fram emot att uppmärksamma Industritekniska programmets fortsatta framgångar!

Kontakt

Nösnäsgymnasiet

Gymnasievägen 2
444 47 Stenungsund
Telefon 0303-73 80 80
expedition.nosnas@stenungsund.se

Senast uppdaterad