Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2017-05-19 08.15

En av Sveriges bästa UF-lärare finns på Nösnäs!

Ronnie Johansson var en av fem finalister som tävlade om titeln Årets Lärare under SM i Ung Företagsamhet (UF) i Stockholm 8-9 maj.

Ronnie Johansson

Delad andraplats Årets Lärare 2017: Ronnie Johansson, Teknikcollege, Nösnäsgymnasiet Stenungsund

Att våga ha höga förväntningar på eleverna och att alla skoluppgifter skall ha koppling till elevernas arbetsuppgifter i deras kommande arbetsliv, det är de två grundpelarna i Ronnies undervisning. Med sitt stora engagemang och höga ambitioner har han tagit sina elever, kollegor och skolan till nya höjder och han arbetar ständigt med att kvalitetssäkra utbildningen.

Runt om i Sverige finns det cirka 1700 aktiva UF-lärare. 24 av dem vinner Årets Lärare i sin region. Av dem nomineras sedan fem stycken som får åka till SM i Stockholm.
- Jag blev alltså en av de fem nominerade, säger Ronnie Johansson, lärare på Teknikcollege på Nösnäsgymnasiet. På SM intervjuades vi återigen av en jury. Därefter valdes en segrare. Vi andra fyra delar på andraplatsen. Topp 5 i Sverige som årets bästa UF-lärare är jag otroligt glad och stolt över!

Ronnie har under 10 år undervisat som IT-lärare på Teknikcollege på Nösnäsgymnasiet. Tidigare har han arbetat inom automations- och IT-branschen som t.ex. systemutvecklare och projektledare. Idag är han förstelärare på skolan och är mycket engagerad inom arbetslaget på Teknikprogrammet och sitter med i det lokala Teknikcollege-rådet.

Under sin tid på skolan har han i högsta grad varit med och förändrat utbildningen. De är nu en Cisco och VMware IT Academy, vilket innebär att de har samma kursmaterial och utrustning som högskolan. De arbetar också mer med UF-företagande.
- Framförallt eftersom det finns en direkt koppling till hur jag vill undervisa! Med riktiga arbetsuppgifter och koppling till bransch och näringsliv. Men också för att det finns ett tydligt samband mellan UF och examensmålen på Teknikprogrammet såsom, entreprenörskap, företagande och nya kreativa lösningar, menar Ronnie.

- Varje gång som en elev frågar varför vi arbetar med Ung Företagsamhet berättar jag om de samtal som jag får när jag är referens för en elev som sökt arbete, säger Ronnie. Frågor jag får av den blivande arbetsgivaren kan vara om eleven tar ansvar för sina arbetsuppgifter, om det finns ett eget driv och om hur eleven fungerar i en grupp. Att starta och driva ett UF-företag ger eleven möjlighet att förbättra just dessa egenskaper.


Senast uppdaterad 2017-05-19