Läs till lärare eller förskollärare i Stenungsund!

I samarbete med Karlstads universitet har vi i många år utbildat både grundskollärare och förskollärare. Hösten 2023 startar vi ännu ett lärarprogram. Denna gång är inriktningen grundskollärare F-3.

Längst ned på sidan hittar du länken till anmälan, men läs gärna igenom vår sida innan du går vidare!


Ett yrke med näst-intill jobbgaranti

Att bli lärare eller förskollärare innebär att du kan jobba i allt ifrån glesbygdskommuner till storstäder. Det innebär också en mycket trygg arbetsmarknad. Räkna med att du har jobb fram till pensionen om du går den här utbildningen. Och inte minst innebär det ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb!

Campus Karlstad

Campus i Karlstad

Du slipper flytta!

Att läsa på universitetet innebär för många att man måste flytta från sin hemort i några år. Det är inte alltid så lätt, speciellt om man har hunnit skaffa familj. Detta slipper du nu!

Du blir inskriven på Karlstads universitet, men föreläsningarna sker i Stenungsund. Detta är möjligt genom vårt videokonferenssystem. Du får dock vara beredd på att åka till Karlstad en eller två gånger per terminen för seminarier och redovisningar.

Perfekt för dig som vill jobba med yngre barn

Du läser grundlärarprogrammet eller förskollärarprogrammet, vilket innebär att du blir behörig för att undervisa i både förskoleklass och lågstadiet (årskurs 1-3) eller förskolan (gäller förskollärarprogrammet). Utbildningen passar dig som vill undervisa barn som brinner av lust att lära sig läsa och skriva och fortfarande tycker att skolan är det roligaste som finns. Du slipper specialisera dig och får möjligheten att undervisa i alla möjliga skolämnen.

Heltidsstudier?

Ja, utbildningen går på heltid under åtta terminer. Du kommer dock inte att ha föreläsningar mer än ungefär en dag i veckan. Till detta kommer grupparbeten och mängder av litteratur som ska läsas och diskuteras.

Därför ska du som heltidsstudent räkna med att lägga 40 timmar per vecka på dina studier. En del av våra tidigare studenter har dock valt att arbeta deltid under studietiden, men då får du också vara beredd att offra en del kvällar och helger om ditt liv ska gå ihop.

Praktik (VFU)

Att läsa om hur det fungerar i skolan är inte alls samma sak som att jobba där. Därför varvas dina teoretiska studier med VFU (verksamhetsförlagd utbildning) som görs på heltid och dagtid på någon skola i närområdet. Där får du pröva ditt framtida yrke under handledning. VFU pågår ett visst antal veckor under termin 2, 6 och 7, totalt 20 veckor.

Själva utbildningen

Du börjar din utbildning med studier om skolan, hur den vuxit fram, hur den styrs och om hur synen på barn och barndom förändrats. Du kommer också att få lära dig mycket om hur barn lär sig att läsa och skriva. Även matematiken är väldigt viktig. Många tycker ju att det verkar lätt, men det är två helt olika saker att själv förstå och att lära ut något.

Vår telebildstudio

I vår studio kopplar du enkelt upp dig.

Du kommer också att läsa engelska, so-ämnen samt no-ämnen och teknik. Dels handlar det om själva ämnena och dels handlar det om hur du lär ut detta. Mycket kommer också att handla om hur man kan jobba kreativt och skapande under inlärningen av dessa ämnen.

I slutet på utbildningen blir det mer diskussioner om ledarskap i klassrummet, kontakter med vårdnadshavare och hur verksamheten utvärderas och utvecklas. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Tentamen

Det är inte självklart att varje kurs avslutas med en tenta. Det förekommer många andra redovisningsformer också. Kanske redovisar du ett område genom att göra en film eller en hemuppgift i stället? De vanliga tentorna sker dock på plats hos oss i Stenungsund, så du behöver inte åka till Karlstad bara för detta.

Behörighetskrav

För att få läsa grundlärarprogrammet eller förskollärarprogrammet krävs att du har det som kallas grundläggande behörighet. Du som har läst en treårig gymnasieutbildning har detta. 

Förutom den grundläggande behörigheten måste du också ha läst ganska mycket matematik, naturkunskap, samhällskunskap och engelska. De exakta reglerna för detta är lite krångliga, då det beror på hur länge sen det är som du läste på gymnasiet. Lättast är att fråga någon av våra studievägledare.

Det finns även något som heter reell kompetens. Det innebär att du kan ha fått kunskaperna på annat sätt än genom att läsa på det svenska gymnasiet. Även här bör du prata med en studievägledare för att reda ut exakt vad som gäller.

Ansökan

När du läser detta har vi kanske ingen ny ansökningsomgång, men när det väl är dags hittar du alla uppgifter på antagning.se Länk till annan webbplats..

Läs mer

vår högskolesida hittar du allt om antagning, studiemedel, högskoleprov och mycket annat.

Hjälp!

Tycker du det är krångligt med sådant som behörighet och ansökan eller vill du veta mer om själva utbildningen innan du bestämmer dig? Tveka då inte att kontakta någon av våra studievägledare för att få veta mer. Du hittar dem på vår sida om studievägledning.

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
Kontakta kommunen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad