Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Frågor och svar

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi brukar få när folk ringer. Givetvis får du gärna ringa oss också, men ibland kan det vara svårt att komma fram och då är det inte fel att först ta en titt på den här sidan.

Om jag blir sjuk?
- Kontakta din lärare.

Hur gammal ska jag var för att få läsa hos er? Kan jag börja direkt efter gymnasiet?
- Du får söka från och med höstterminen det år du fyller 20 år (eller har examen eller studiebevis från gymnasiet).

Måste jag bo i Stenungsunds kommun för att få läsa hos er?
- Nja, grundregeln är att du ska läsa i din hemkommun, men eftersom vi har ett samarbete med Tjörn, Kungälv, Ale och Lilla Edet kan du som bor i någon av dessa kommuner oftast få läsa hos oss. Förutsättningen är att hemkommunen står för kostnaderna. Dessutom samarbetar vi med GR (Göteborgsregionen) om en mängd yrkesutbildningar som du också får söka till. För mer information om dessa se GR Vux Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När startar och slutar terminerna?
- Vi har inte höst-/vårtermin längre, utan läsåret indelas i perioder. Det gör att vissa kurser kan börja helt andra tider på året. Kolla under respektive utbildning för startdatum eller prata med våra studievägledare.

Efter att du sökt och blivit antagen blir du kallad till ett upprop - i allmänhet i samband med en periodstart - men i vissa fall kan du få börja vid annan tidpunkt. Prata med studievägledare om sådana önskemål.

Hur många poäng behöver jag på en period?
- För heltidsstudier  krävs det 20 poäng per vecka.
Självklart kan du även läsa på deltid. Då är det andra poängsummor som gäller.

Jag känner mig ringrostig. Får jag någon hjälp när jag börjar studera?
- Utöver den schemalagda undervisningstiden har du också möjlighet att få extra stöd av din lärare. Prata med honom/henne.

Kan jag läsa på distans eller kvällstid?
Några av våra kurser kan läsas åtminstone delvis hemifrån. Efter kontakt med respektive lärare kommer man överens om en fungerande modell. När det gäller kvällskurser är det i dagsläget matematik, engelska och svenska som ges (på måndagskvällar).

Hur får jag ut mina betyg?
- Blankett för begäran av betygsdokument finns att hämta på expeditionen.

När är högskoleprovet? Och hur anmäler jag mig?
Högskoleprovet äger rum två gånger per år. Sista anmälningsdag för det prov som äger rum på våren är 15 februari och för höstprovet 15 september. Provet äger alltid rum på en lördag, så provdatumen kan variera beroende på när helgerna infaller. Anmälan och mer information hittar du på studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur söker jag studiemedel?
- Du ansöker hos direkt hos CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För att se hur mycket du kan få kan du även titta på våra ekonomisidor.

Jag är missnöjd. Hur klagar jag?
Du har möjlighet att lämna dina synpunkter, förslag eller frågor till kommunen genom att fylla i formuläret på kommunens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men givetvis är det enklast om du direkt kontaktar berörd personal.

 Är jag försäkrad i skolan?
Det korta svaret är ja, men läs mer om villkor och annat på vår försäkringssida.

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad