Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Studera vidare

Funderar du på att studera vidare men känner att du inte vet vart du ska börja? Beroende på vilket yrke som du vill arbeta inom, så kan utbildningen finnas på olika nivåer. Vissa utbildningar finns på gymnasienivå, medan andra kräver högskolestudier.

Utbildningar på olika nivåer

Till vissa yrken läser man yrkesutbildningar på gymnasienivå. Några exempel är undersköterska, busschaufför, VVS-montör och barnskötare. Dessa utbildningar brukar generellt vara mellan 1 och 1,5 år. Dessa utbildningar kan du dels läsa för att arbeta inom yrket, men poängen kan även användas för att få gymnasieexamen eller slutbetyg. 

I Stenungsunds kommun ger vi några av dessa utbildningar, både med och utan språkstöd.  Men inom Grvux kan du hitta många fler att söka. De stora starterna är i augusti och januari, men ibland startar man också några utbildningar i mars och oktober. Om du vill veta mer om vilka utbildningar som finns kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare. Du ansöker via Grvux hemsida: www.grvux.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På folkhögskolor kan du läsa in grundskola och gymnasiekurser, men även olika yrkesutbildningar. För mer information se www.folkhogskola.nu Länk till annan webbplats.

En del yrken eller specialinriktningar kan du läsa på yrkeshögskolan och dessa är eftergymnasiala utbildningar. YH-utbildningar är generellt mellan 1 1/2 -2 år och det finns utbildningar som startar höst och vår. De utbildningar som fått godkännande att starta hittar du på yrkeshögskolans hemsida, men många skolor brukar redan innan informera om att de planerar att starta utbildningen. Det kan därför vara bra att söka information även på andra sidor. Vissa utbildningar erbjuds på distans, men ibland kan du behöva vara beredd på att flytta eller pendla för att kunna läsa utbildningen.

För att läsa en yrkeshögskoleutbildning behöver du ha grundläggande behörighet, men också särskild behörighet. Denna behörighet kan variera beroende på utbildning, men den kan också skilja sig åt från skola till skola. Det är därför viktigt att du tittar på vad som efterfrågas på varje enskild utbildning. Även sökperioderna kan variera! Du hittar alla godkända utbildningar på: www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra yrken kräver universitets-/högskolestudier. Olika skolor erbjuder olika utbildningar och ibland behöver du vara beredd på att behöva flytta eller pendla för att få läsa den utbildning som du vill. Viktigt att veta är att inte alla utbildningar erbjuds på distans eller kanske i ditt närområde.

För att få läsa på universitet/högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Det kan du få genom din gymnasieexamen eller slutbetyg, men även genom något som heter reell kompetens. Saknar du stor andel av gymnasiet, men har arbetat i flera år så finns möjligheten att få grundläggande behörighet genom att läsa ett antal kurser och din arbetslivserfarenhet. Det kräver dock att du skriver högskoleprov. Om du funderar på detta alternativ rekommenderar vi att kontaktar en av våra studie- och yrkesvägledare. Du hittar mer information om reell kompetens på antagning.se Länk till annan webbplats.

Förutom grundläggande behörighet kräver många utbildningar också särskild behörighet och den varierar beroende på utbildning. Mer information om universitets- och högskolestudier hittar du på: www.antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och www.studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns även olika utbildningar som ges av olika privata företag. Dessa kräver ofta en kursavgift som du tyvärr får bekosta själv.

Det är svårt att välja rätt i livet.

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
kommun@stenungsund.se

Randi Heiel Ekeborg

Randi Heiel Ekeborg

Studie- och yrkesvägledare
0303 - 73 03 04
randi.heielekeborg@stenungsund.se

Randi Heiel Ekeborg

Christina "Cicki" Antonsson

Studie- och yrkesvägledare
0303 - 73 03 04
christina.antonsson@stenungsund.se

Senast uppdaterad