Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Vad kan jag göra själv?

Vägledarna kan hjälpa dig med mycket när det kommer till frågan vad du ska göra i framtiden, men du kan själv komma långt på egen hand!

Nedan hittar du lite tips och länkar på vad du själv kan göra för att komma igång.

Börja med...

Innan du börjar leta efter olika yrken, jobb eller utbildningar som finns kan det vara bra att först ta reda på vad du själv söker. Att skriva en liten checklista för dig själv att använda när du tittar runt är väldigt bra. Du kan då samtidigt som du läser se om de uppfyller de krav och önskemål som du har. Du kan skriva ner t ex:

  • arbetstider (t ex dag, kväll, flex, osv) 
  • miljö (t ex inne eller ut, lugn, osv)
  • arbetsuppgifter
  • annat som du anser viktigt för dig (lön, karriär etc)

Det absolut viktigaste: Hitta det sätt som passar bäst för dig!

Vilka yrken finns det?

När du ska börja fundera på vad du vill arbeta med, så kan det vara bra att först veta lite mer om vad det finns för yrken/jobb. Ofta känner vi endast till det som finns närmast oss och som vi stött på. Därför är det viktigt att bredda ditt synfält. Kanske är ditt kommande yrke något som du ännu inte ens känner till?

  • Arbetsförmedlingen har på sin hemsida en lista över yrken sorterade under kategorier. Där har de beskrivit olika yrken, vilken utbildning som krävs och jobbprognoser län för län. Du kan också hitta annat material där som kan hjälpa dig; så som yrkesprognoser (hur lätt det är att få jobb), test m.m. Läs mer på: www.arbetsformedlingen.se Länk till annan webbplats.
  • Framtid.se är en sida där du kan hitta mycket information! De har information om över 2000 yrken(!), utbildningar och jobb, m.m. Det finns även test som du kan göra. Läs mer på: www.framtid.se Länk till annan webbplats.

På båda dessa sidor ges även förlag på yrken som liknar dem som du har tittat på och du kan även se vilka utbildningar som krävs för olika yrken.

Var kan jag hitta utbildningar?

 På vår sida studera vidare finns det information om vilka olika utbildningar som finns och länkar till var du kan hitta dem.

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
kommun@stenungsund.se

Randi Heiel Ekeborg

Randi Heiel Ekeborg

Studie- och yrkesvägledare
0303 - 73 03 04
randi.heielekeborg@stenungsund.se

Randi Heiel Ekeborg

Christina "Cicki" Antonsson

Studie- och yrkesvägledare
0303 - 73 03 04
christina.antonsson@stenungsund.se

Senast uppdaterad