Gå direkt till innehållet
Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2019-05-30 12.10

Egyptisk delegation besökte Vuxenutbildningen

Genom åren har Vuxenutbildningen i Stenungsund vant sig vid många studiebesök från både Sverige och grannländerna, men aldrig tidigare har de besökande kommit så långt bort som från Egypten.

Tre egyptier träffar Westums representant och de anställda på Vuxenutbildningen under besöket på Hasselbacken.

Tre egyptier träffar Westums representant och de anställda på Vuxenutbildningen under besöket på Hasselbacken.

 

Tre personer från Egypten hade åkt hela vägen till ett lätt kylslaget Sverige för att lära sig mer om vuxenutbildning. I Stenungsund besökte man Hasselbacken för att se hur Vuxenutbildningen arbetar med både yrkesutbildningar och vanliga utbildningar för vuxna.

Vuxenutbildningen hade förberett mötet genom att involvera tre anställda som har arabiska som modersmål. Med ett ben i den arabiska kulturen och ett ben i den svenska har de en unik kunskap och förståelse som kommer väl till pass i sådana här lägen.

- Att få en presentation av verksamheten på vårt eget språk känns väldigt lyxigt, säger Madiha Saber Mashraki Hanna, generalsekreterare för den egyptiska organisationen EASEDCU. Att kunna ställa frågor direkt till någon på arabiska är vi verkligen inte bortskämda med!

Den egyptiska delegationen hade kommit hit för att se och lära hur man kan bedriva yrkesutbildningar som på kort tid leder till jobb. Mest imponerade var de över den höga nivån på dessa utbildningar.

- Hemma är vår vuxenutbildning baserad på donationer och uppdrag från företag. Det gör att det är svårt att få kontinuitet i verksamheten, säger Alak Samir Fahmy Melek, chef för utbildningarna i teknik och språk.

Organisationen EASEDCU  (Egyptian Association of Small Enterprises Development and Combating Unemployment) har hela 3 500 elever. De flesta av dessa läser språkutbildningar eller korta yrkesutbildningar på fem-sex månader.

- Det är verkligen roligt att få ta emot besök som detta, säger Mattias Göransson, rektor på Vuxenutbildningen. Ibland är förutsättningarna så olika mellan våra länder samtidigt som vi står inför samma problem. 

Besöket anordnades av Westum, ett västsvenskt nätverk som bland annat arbetar med kompetensförsörjning och internationalisering. Deras representant Linda Blomberg uttryckte även hon sin uppskattning över både själva besöket och inte minst de arabisktalandes insats.

Efter besöket i Stenungsund återvände egyptierna till Uddevalla, där de har sin bas under en veckas tid. Man får hoppas att de får många upplevelser och erfarenheter med sig från sitt besök.

Senast uppdaterad 2019-05-30