Gå direkt till innehållet
Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad: 2020-02-26 13.45

Soheila- kvinnan som sadlade om till bussförare

Tänk dig att du är kvinna och kommer från ett annat land. Nästan hela ditt liv har du jobbat med barn och så en dag bestämmer du dig för att bli bussförare. Just detta hände Soheila från Iran.

Redan 1992 kom Soheila Bakhtiarnia till Sverige från den stora staden Mashhad i Iran. Hon var utbildad förskollärare när hon kom, så det blev naturligt att fortsätta att arbeta inom förskolan. Efter många år började hon fundera på om hon ville göra något annat. Hennes man hann dock före. Han drev en pizzeria, men tröttnade en dag på stressen och de långa arbetsdagarna och bestämde sig för att bli bussförare. Soheila funderade vidare i sju år till innan även hon valde att utbilda sig till bussförare.

- Jag var faktiskt lite nervös när jag klev in i klassrummet första dagen. Där satt femton förvånade män och tittade på mig som enda kvinna, berättar Soheila.

- Min oro var helt onödig. Mina klasskamrater har varit så hjälpsamma och kallar mig för ”syster”. Jag kunde inte så mycket om motorer och teknik när jag började, men de har verkligen varit jättesnälla mot mig, fortsätter Soheila.

Just sammanhållningen i klassen har varit viktig för henne. Även att lärarna alltid har varit hjälpsamma och ställt upp är något hon uppskattar. Utbildningen gavs med språkstöd, så speciellt teorin har ibland varit lite kämpig för dem som kommer från andra länder. Då känns det väldigt bra att veta att man alltid kan få hjälp.

Under utbildningen praktiserade Soheila på tre olika bussföretag i regionen. Alla hade redan kvinnliga anställda och hon blev väldigt väl mottagen på alla tre ställena. 

Idag är Soheila klar med sin utbildning. Hon visar glatt upp sitt nya körkort när vi träffas och berättar att hon har ett jobb på gång.

- Jag ångrar inte en sekund att jag bytte inriktning på mitt liv! Branschen behöver mängder av nya förare och jag får ägna mig åt det jag gillar mest. Att träffa människor.

Foto på Soheila Bakhtiarnia

Soheila Bakhtiarnia, nybliven bussförare från Iran

Senast uppdaterad 2020-02-26