Kombinationsutbildning:
Bussförare med språkstöd

Tillsammans med GR utbildar Vuxenutbildningen i Stenungsund bussförare för hela Göteborgsregionen. Chanserna till arbete är stora. Utbildningen ges i Stenungsund och innehåller både teori och praktik. Målet med utbildningen är att du ska klara D-körkort.

Denna utbildning sker med språkstöd och vänder sig till dig som inte har svenska som förstaspråk.

OBS! Tänk på att lämna in din ansökan om körkortstillstånd i god tid!

Att köra buss kan vara ett drömjobb och det finns många olika anställningsformer att välja på. Du kan jobba heltid, deltid eller vara timanställd. Många börjar med linjetrafik, men för den som vill utvecklas vidare finns stora möjligheter. Du kan då arbeta som trafikledare, depåchef, handledare och med många andra uppgifter.

Busschaufförer kör närtrafik, färdtjänst, skolbuss, linjetrafik, turistbuss och mycket annat. Att arbeta som busschaufför är ett ansvarsfullt serviceyrke. Busschauffören är företagets ansikte utåt och det är viktigt att bemöta kunderna på ett positivt sätt.

Vad ingår i utbildningen?

I utbildningen ingår förutom själva yrkeskurserna även kurser i Sfi eller Svenska som andraspråk. Dina förkunskaper i svenska avgör vilken svenskkurs du läser. Du måste dock ha minst Sfi C för att kunna klara av utbildningen.

Utbildningen innehåller övningskörning med buss, trafikteori i skolan och praktik (APL) på en arbetsplats. Du får också kunskap om rutiner, anställningskrav med mera på olika bussföretag. Både teoriprovet och det praktiska körprovet gör du dock hos Trafikverket under utbildningen.

Tänk på att det är heltidsstudier fem dagar i veckan som gäller. Vissa gånger kan det visserligen vara hemstudier, men annars ska du vara på skolan mellan klockan 8.00 och 16.00 varje vardag.

Praktik

I utbildningen ingår en obligatorisk praktikperiod (APL) på sju veckor i samarbete med olika transportföretag. Vid APL följer du din handledares arbetstider.

Snabbfakta om utbildningen

  • Start: April 2023
  • Längd: 50 veckor
  • Poäng: 850 poäng
  • Utbildningsort: Stenungsund
  • Studietakt: heltid
  • Antal elever i gruppen: Max 18

Kostnad

I utbildningen ingår avgiften för en uppkörning samt ett teoriprov för körkort och Yrkeskompetensbevis. Om du måste köra upp vid fler tillfällen får du bekosta detta själv.

Kostnaden för dig som elev blir ungefär 3000 kr för läkarintyg, körkortstillstånd, litteratur, avgifter för kort, arbetskläder och skor.

Informationsmöte

Innan du kan antas till utbildningen kommer vi att kalla dig till en personlig intervju i samband med vår informationsträff. Då kommer vi också att kontrollera din körvana!

Tänk på att informationsträffen, intervjun och kontrollen av din körvana är obligatoriska för att du ska kunna bli antagen till utbildningen.

Bussimulator

I vår simulator får du träna på stadstrafik, backning och många andra moment.

Ansökan:

För att vi ska kunna behandla din ansökan behöver du skicka med följande dokument:

  1. Kopia på svenskt körkort klass B.
  2. Kopia på körkortstillstånd grupp 3.
  3. Läkarintyg

Körkortstillstånd

Du söker körkortstillstånd snabbast och enklast via www.transportstyrelsen.se/korkort Länk till annan webbplats.. För körkortstillstånd kryssar du i grupp 2 eller 3.

Tänk att det kan ta lång tid från det att du söker ditt körkortstillstånd till det att du får det. Ansök om tillståndet i god tid!

Läkarintyg

Tänk på att det är ett läkarintyg för körkortstillstånd för tung trafik som du ska ha.

Det är väldigt viktigt att du bokar tid för läkarintyg i god tid. Vänd dig i första hand till den vårdcentral där du är inskriven. Väntetiden på vårdcentralen för läkarintyg kan vara lång, eftersom vårdcentralerna prioriterar patienter med sjukdom. Det finns också flera privata vårdcentraler som du kan vända dig till på nätet.

Du bör ha fyllt 24 år!

Observera att du bör ha fyllt 24 år innan du börjar på utbildningen. Om du är mellan 21 och 23 år får ditt körkort en begränsning och du får endast köra linjetrafik med max 50 km längd. Begränsningen tas bort när du fyller 24 år. Se Transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats. för mer information.

Mer info

Kontakta gärna våra studievägledare Christina "Cicki" Antonsson eller Randi Heiel-Ekeborg - du hittar dem på sidan studievägledning.

Kurser som ingår:

Viktig information

För att bli antagen till bussförarutbildningen måste du bland annat ha:

  • B-körkort
  • Körkortstillstånd
  • Svenskkunkspaer på minst nivå Sfi C
  • Läkarintyg

Extra uppkörningar

I utbildningen ingår avgiften för:

  • 1 uppkörning
  • 1 teoriprov för körkort D
  • 1 teoriprov för Yrkeskompetensbevis

Om du måste köra upp vid fler tillfällen eller göra om teoriproven måste du betala för detta själv.

Ansökan

Här gör du din ansökan direkt till GR: https://grvux.se/ansokan-och-antagning/ Länk till annan webbplats.

Bild på Soheila Bakhtiarnia

Soheila Bakhtiarnia, bussförare från Iran

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
Kontakta kommunen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad