Tips för hantering av matavfall

Här kommer några tips och idéer på hur du kan göra din matavfallssortering enklare.

Året om

  • Torrare matavfall ger mindre lukt, så låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
  • Torrskala grönt. Lyft upp påshållaren med den bruna påsen på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
  • Fyll inte påsen över den streckade linjen
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Stäng papperspåsen ordentligt genom att vika/rulla ihop den innan du lägger den i kärlet. Matavfall som ligger löst i kärlet ökar risken för lukt och insekter.

Sommartid

  • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar innan ni får tömning kan ni förvara skaldjursresterna i frysen så länge.
  • Ställ kärlet på en så skuggig plats som möjligt, men glöm inte ställa fram det vid tömning.
  • Skölj ur hela det bruna kärlet ordentligt med vatten före och efter sommaren samt vid behov.
  • Lite ättika runt kanterna och på botten ger en fräsch doft och håller flugorna borta. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet blir inte fuktigt.
  • Det går även bra att strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet, för att minska antalet flugor. Tänk på att inte använda för mycket bara, det räcker med en matsked. 

Vintertid

  • Försök att hålla matavfallet torrt, om påsen känns fuktig ställ ut den en stund innan för frysa till och lägg den sedan i kärlet för att undvika fastfrysning.
  • Se till att stänga locket ordentligt varje gång så inget vatten tränger in i kärlet.
  • Lägg gärna lite tidningspapper i botten av kärlet för att undvika fastfrysning.

Kontakt

Medborgarservice (Avfall)

0303-73 00 00
Kontakta kommunen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad