Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

8+fjordar får 1,2 miljoner i stöd för spökfiskeprojekt

8+fjordar har startat ett projekt för att minska problemen med spökfiske. Med hjälp av bland annat undervattensdrönare ska borttappade fiskeredskap lokaliseras och plockas upp från havets botten. Projektet efterlyser nu allmänhetens hjälp.

Spökredskap är borttappade hummertinor och nät som sjunker till botten och fortsätter att fiska i åratal utan att någon tar hand om fångsten. De blir till verkliga dödshot för redan hotade fiskbestånd och skaldjur som fångas in, fastnar och svälter ihjäl.

8+fjordar har nu beviljats 1,2 miljoner i LOVA-bidrag (stöd till Lokala vattenvårdsprojekt) för ett projekt där dessa redskap ska plockas upp och tas omhand. Projektet är en vidareutveckling av en pilotstudie som utfördes år 2015 i syfte att lokalisera och uppskatta mängden spökredskap i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

– Den här gången ska vi gå igenom hela 8+fjordarområdet och vi kommer använda av oss undervattensdrönare för att göra arbetet mer effektivt, säger Maria Alm vid 8+fjordar som leder projektet.

Projektet efterlyser nu allmänhetens hjälp

Den som har tips på platser där spökredskap kan finnas får gärna höra av sig till maria.alm@stenungsund.se eller ann-christin.mathiasson@stenungsund.se.

Om 8+fjordar

8+fjordar är ett samarbete mellan kommunerna Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Uddevalla och Orust för en bättre havsmiljö.

8+fjordars hemsida Länk till annan webbplats.

Kontakt

Miljöstrateg

Maria Alm
0303-73 25 82
maria.alm@stenungsund.se

Senast uppdaterad