Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Dags för öringpremiär

Snart är det första april och havsöringpremiär längs hela västkusten. Niclas Åberg, projektledare för 8+fjordar ser fram emot att få fiska igen, men tror att säsongen kan vara något trögstartad.

– Väderprognosen spår nordliga vindriktningar och det brukar innebära sämre fiske. Det är också ganska kallt i vattnet, cirka 4 grader, vilket gör att öringarna är lite tröga.

Då lekfiskuppvandringen var relativt god under hösten 2020, kommer det troligtvis att finnas mycket utlekt fisk.

– Dessa är dock ingen matfisk utan bör sättas tillbaka igen så att de kan äta upp sig och bidra till höstens lek. Det är viktigt att vara varsam med de fiskar man släpper tillbaka och tänka på att kroka av dem under vattnet.

Niclas Åberg menar att öringbeståndet generellt är gott i Västsverige, men att man ändå ska vara försiktig och tänka på att man får ta upp max två fiskar per dygn. I 8+fjordarområdet pågår flera fiskevårdsprojekt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för öringen att leva och leka.

– Vi har tagit bort vandringshinder, lagt ut lekgrus och även börjat göra vattenupphållande åtgärder. 2018 var ett extremt torrt år och även de två senaste åren har varit torra, vilket har påverkat tillgången på fisk i havet negativt.

Han hoppas att de vattenupphållande åtgärderna ska minska fluktuationerna i öringproduktionen i vattendragen mellan torra och regnrika somrar.

– Inom 8+fjordar jobbar vi vidare och gör nu en storsatsning på fiskevård för att underlätta för öringen. Det är en fisk som betyder mycket för sportfisket, men även för hela det marina ekosystemet då den har rollen som toppredator.

Niclas Åbergs tips till den som vill prova fiskelyckan är att söka sig till grunda vikar med leopardbotten, det vill säga bottnar med en blandning av lera, sand och tång.

– Så här tidigt på säsongen kan man med fördel fiska mitt på dagen, men längre fram brukar det vara bäst på morgonen och kvällen. Öringen kan ibland gå på mycket grunt vatten, så var försiktig när du närmar dig din fiskeplats så att du inte skrämmer fisken som står nära land.

8+ fjordar

8+fjordar är ett samarbete mellan kommunerna Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Uddevalla och Orust för en bättre havsmiljö.

8+ fjordar

För mer information om öringfiske och miljöåtgärder i 8+fjordarområdet, kontakta:

Niclas Åberg, projektledare
Tel: 0303- 73 25 13
Epost: niclas.aberg@stenungsund.se

Senast uppdaterad