Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Bild på matavfall 

Det är enkelt att sortera ut sitt matavfall

Genom kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är " kommer Stenungsundsborna under året att få tips på hur enkelt det är att sortera ut sitt matavfall.

– Med kampanjen vill vi visa dem som ännu inte sorterar sitt matavfall att det inte är svårt. Tvärtom, det är ett enkelt sätt att göra något bra för miljön och jorden, säger Tomas Larsson, Avfallsingenjör på Stenungsunds kommun.

Biogas från en påse matavfall motsvarar 2,5 dl bensin. Jämfört med fossila bränslen ger biogas renare luft i stan med färre skadliga partiklar och inga extra utsläpp av koldioxid.

En påse matavfall ger också tillräckligt med biogödsel för att odla 11 portioner havregröt. Biogödslet gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel. Bland annat innehåller det fosfor som liksom olja är en ändlig resurs. Men som, till skillnad från olja, inte kan ersättas av annat.

Fakta om kampanjen
27 aktörer står bakom kampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är”: kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götaland och Skåne tillsammans med Avfall Sverige.

Kampanjens hemsidalänk till annan webbplats

Senast uppdaterad