Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Nu kan du som granne se bygglovsbeslut på nätet

Nu kan du som granne ta del av fattade beslut och lämna synpunkter digitalt på byggärenden. Bygglovverksamheten i Stenungsunds kommun lanserar de två första i raden av många digitala tjänster. Till våren kommer hela processen från ansökan till beslut att vara digital.

Genom de digitala tjänsterna på kommunens hemsida kan grannar, efter att ha fått information från bygglovverksamheten, nu logga in med BankID och ta del av beslut. Underlag som karta och ritningar kopplade till ärendet finns också att ta del av i tjänsten. Den andra tjänsten som nu lanseras är att grannar, i de ärenden de har möjlighet att komma med synpunkter, enkelt kan lämna dem digitalt.

Båda tjänsterna gör att den analoga posthanteringen och administrationen kring den minskas och mer tid kan läggas på själva handläggningen.

- Digitalisering är win-win för alla. Det förenklar för grannar att de var de än befinner sig enkelt kan se beslut digitalt och att de också kan svara på så kallade grannehöranden utan att behöva hantera en massa papper, säger Maja Andersson, verksamhetschef Bygglov i Stenungsunds kommun.

Till våren kommer hela processen att bli digital

Under sommaren har tjänsterna provats i en pilot som föll väl ut bland deltagarna. Näst på tur i raden av lanseringar är tjänster där sökanden kan komplettera olika ärenden digitalt. Till våren släpps också möjligheten att göra själva bygglovsansökan digitalt. Då kommer hela processen från ansökan till beslut att ha gått från analogt till att vara helt digital.

Senast uppdaterad