Stenungsunds kommunvapen

Publicerad: 2017-05-09 10.24

Barn lägger bananskal i matavfallspåse

Sommartips om matavfall

Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor och dålig lukt i det bruna kärlet för matavfall, men det finns sätt att minska risken för problem. Det är till exempel viktigt att se till att matavfallet inte är för fuktigt.

Sommartid

  • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar innan du får tömning kan du förvara skaldjursresterna i frysen så länge.
  • Ställ kärlet på en så skuggig plats som möjligt, men glöm inte ställa fram det vid tömning.
  • Skölj ur hela det bruna kärlet ordentligt med vatten före och efter sommaren samt vid behov.
  • Lite ättika runt kanterna och på botten ger en fräsch doft och håller flugorna borta. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet blir inte fuktigt.
  • Det går även bra att strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet, för att minska antalet flugor. Tänk på att inte använda för mycket bara, det räcker med en matsked.

Året om

  • Torrare matavfall ger mindre lukt, så låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
  • Lägg gärna lite hushållspapper i botten av påsen eller blanda i rivna äggkartonger, tidnings-eller hushållspapper.
  • Torrskala grönt. Lyft upp påshållaren med den bruna påsen på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
  • Fyll inte påsen över den streckade linjen
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Stäng papperspåsen ordentligt genom att vika/rulla ihop den innan du lägger den i kärlet. Matavfall som ligger löst i kärlet ökar risken för lukt och insekter.

Kontakt

Kundtjänst för renhållning

0303-73 50 00
renhallning@stenungsund.se 

Senast uppdaterad av Erika Bjernhagen Nilsson fd Börkén, 2017-05-09