Foto: Mathilda Lindqvist

Spara vatten

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten. Vår allra viktigaste naturresurs.

Det är bara vatten - det allra viktigaste vi har

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.

140 liter vatten per person - varje dag

I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med cirka 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi?

Varje droppe räknas - även i Stenungsund

Vårt vattenverk går på maximal kapacitet. Vatten är en naturresurs som vi tillsammans behöver hantera varsamt. Det går åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten. För att leva mer hållbart är det viktigt att inte slösa på vatten. Det finns många sätt att minska förbrukningen. Varje droppe räknas.

Tips på hur du kan spara vatten

Fyll diskmaskinen

Se till att diskmaskinen är välfylld innan körning. Använd rätt program för maskinen, då går det åt mindre vatten.

Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker

Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.

Ha en kanna vatten i kylen

Ha en kanna vatten i kylskåpet så slipper du spola tills vattnet blir kallt när du vill dricka. Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien.

Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig

Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. En familj på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Duscha istället för att bada

Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar vatten.

Fyll tvättmaskinen

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.

Vattna växter med regnvatten

Samla regnvatten i en tunna och vattna med, så sparar du på dricksvattnet. Du kan ställa tunnan under ett stuprör.

Vattna med vattenkanna

Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter. Var stolt över din gula gräsmatta, en gräsmatta klarar av långvarig torka.

Vattna när det är svalare

Värmen mitt på dagen får vattnet att snabbt dunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö.

Plantera på vår eller höst

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Kolla kranen och byt packning om den läcker

En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn. Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Du kan också byta till snålspolande dusch- och vattenkranar.

Det är viktigt att vara extra försiktig om du under en tid ska förbruka mycket vatten. Om du till exempel behöver vattna en nylagd gräsmatta, fylla en pool eller badtunna. Bevaka om det råder bevattningsförbud och rådfråga gärna oss på kommunen.

Stenungsunds kommun har gått ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att uppmärksamma vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

Senast uppdaterad