Stenungsunds kommunvapen

Ambulerande röstmottagare

Om du som saknar möjlighet att själv ta dig till en röstningslokal eller ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Stenungsunds kommun ambulerande röstmottagare.

Den som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till ett ställe att rösta på kan antingen rösta med ett bud eller få hjälp av kommunens ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagare ersätter, efter ändringar i vallagen, det som förut kallades kommunala bud. Skillnaden mellan bud och ambulerande röstmottagare är att budet endast är en transportör av väljarens röst. De ambulerande röstmottagarna däremot tar emot röster hemma hos väljaren på samma vis som i en förtidsröstningslokal. Dessutom får de ambulerande röstmottagarna hjälpa till att göra iordning rösten.

För att få hjälp av ambulerande röstmottagare måste du begära det.

Hur gör jag för att få hjälp?

Du kan boka ambulerande röstmottagare genom att ringa till kommunen på 0303-73 00 00. Bokningar kan göras från och med 6 maj.

Vilka dagar kan jag få hjälp?

De ambulerande röstmottagarna är bokningsbara datumen 9/5, 16/5, 21/5, 22/5 och 23/5 mellan klockan 10.00 - 14.00.

Så här går röstningen till

De ambulerande röstmottagarna har med sig partivalsedlar och blanka valsedlar. Om du vill personrösta måste du ordna egna namnvalsedlar. Du behöver ha röstkort och en giltig id-handling.

De ambulerande röstmottagarna kan hjälpa dig att göra iordning din röst. De omfattas av sekretess. Din röst hanteras av kommunen som en förtidsröst, vilket innebär att dina röster läggs i ett kuvert som tas med till kommunen. På valdagen skickas kuvertet ut till det valdistrikt som du tillhör.

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-05-05