Stenungsunds kommunvapen

Publicerad: 2019-05-15 13.13

Förtidsröstning

Så här går det till när du ska rösta

Söndag den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Fram till valdagen kan du förtidsrösta i någon av röstningslokalerna. Läs gärna hur det går till när du röstar.

Val i Sverige sker alltid inför öppen ridå. Det innebär att du som väljare har full insyn i hur din röst hanteras. Allmänheten är välkommen att närvara i vallokalen under valdagen när valet är avslutat för att se på när rösterna räknas. Även onsdagsräkningen är öppen för allmänheten.

Att rösta

Innan du som väljare lämnar över din röst till röstmottagaren ska du ta en valsedel från det parti som du vill rösta på. Ta ett valkuvert och förbered sedan din röst bakom ett valbås. Du ska lägga ned din röst i valkuverten och sedan försluta valkuvertet. Ett valkuvert kan förslutas genom att det klistras igen eller genom att fliken på valkuvertet viks ned.

Kontrollerar rösten

Röstmottagaren kontrollerar sedan så att rösten är rätt iordninggjord. Det går till på ett sådant sätt att röstmottagaren kontrollerar att det inte finns några markeringar på valkuvertet, att det bara finns en valsedel i valkuvertet och att valkuvertet är förslutet. Röstmottagaren kontrollerar att det finns en valsedel i valkuvertet genom att titta i den lilla öppningen längst ned på valkuvertet, inte genom att öppna valkuvertet.

Under förtidsröstningen stoppar röstmottagaren ner ditt förslutna valkuvert tillsammans med ditt röstkort i ett fönsterkuvert som sedan klistras igen.

Om din röst är felaktigt iordninggjord, exempelvis genom att valkuvertet inte är förslutet, så lämnar röstmottagaren tillbaka rösten till dig, förklarar vad som är fel och ber dig sedan att göra om din röst.

Valnämnden i Stenungsunds kommun jobbar efter rutiner som följer valmyndighetens riktlinjer.

Läs mer om EU-valet

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-05-15