Stenungsunds kommunvapen

Datum: 2019-06-06 13.00

Vernissage och utställning: Agnes Cleve

Datum: Torsdag 6 juni - lördag 17 augusti
Tid: 13.00, se övriga öppettider härlänk till annan webbplats
Plats: Stenungsunds Konsthall, Galleri Koch

Agnes Cleve (1876 - 1951) är en av Sveriges mest intressanta och populära kvinnliga konstnärer genom tiderna. Hennes stil är kraftfull, färgrik och formsäker. Hon är mångsidig i sitt uttryck och i sitt motivval: allt från klassiska landskap till industrier och arbetarmiljöer. I Cleves modiga konstnärliga uttryck syns influenser av första halvan av 1900-talets stora konstnärliga strömningar som kubismen och expressionismen. Cleve reste och målade över hela världen, och rörde sig i internationella konstnärskretsar och blev vän med bl a Gabriele Münter och Vasilij Kandinskij. Dessa världsberömda målare bodde hos Cleve i Sverige vid ett flertal tillfällen under första världskriget.

Cleve föddes och växte upp i Uppsala. Föräldrarna Alma och Per-Teodor uppfostrade sina döttrar i en akademisk anda. Efter att ha studerat på Tekniska skolan i Stockholm och sedan arbetat som laboratorieassistent valde Agnes att år 1897 börja på Valands målarskola i Göteborg, då med Carl Wilhelmson som lärare. Hon hade en stor kärlek till Bohuslän, och sommartid vistades hon mycket på Gullholmen, i Fiskebäckskil och på sin gård ”Hurdan” vid Källviken, på Skaftölandet.

”Bohuslän är faktiskt mitt andra liv... Annars målar jag lika gärna landskap som porträtt. Jag har en intensiv aptit på livet inom alla områden, men det är alltid särskilt roligt med människor.” Agnes Cleve, Stockholms-Tidning 1937.9.21

Omtalad blev hennes utställning tillsammans med bl.a. Sigrid Hjertén i Paris 1937, och hon har klassats av en tysk tidskrift som Sveriges främsta konstnärinna under 1900–talets första hälft.
På Valands målarskola träffar Cleve konstnären John Jon-And som hon gifter sig med 1915. Efter många år som målande konstnär avlider Cleve 75 år gammal 1951 efter en tids sjukdom. I nästan ett halvt sekel efter hennes död var Cleve en bortglömd konstnär, likt flera andra stora kvinnliga konstnärer genom historien. Hon upptäcktes igen i slutet på 80-talet, och har visats i uppskattade hyllningsutställningar på bl a Norrköpings Konstmuseum, Mjellby Konstmuseum, Uppsala konstmuseum och Oregaard konstmuseum i Danmark.

Agnes Cleve finns på Nationalmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Gävle museum, Norrköpings museum m. fl.

Utsikt från Gullholmen, 1913-1915

Program kring utställningen

Torsdag 6 juni Kl. 13.00
Vernissage

Onsdag 12 juni Kl. 18.00
Samtal i Konsten: Dolda svenska modernister
Från 1880-talet har nordiska konstnärinnor trätt fram på bredare front för att ge sina bilder av omvärlden och livet. Men den intagna platsen i konstvärlden har sällan varit självklar. Möjligheten till kollegial gemenskap har därför varit viktig. Konstvetaren och kulturskribenten Lisbet Ahnoff lyfter fram några kanske mindre kända konstnärskap inom den svenska modernismen - som funnit uttryck i bland annat måleri, skulptur, textil och teckning.
Fri entré

Torsdag 15 augusti kl. 18.00
Agnes Cleve – en färgstark kvinna i en svartvit värld
Agnes Cleve var en färgstark kvinna verksam under en tidsperiod där människor hade tydliga föreställningar om vad en kvinna skulle och inte skulle göra och måla. Utställningsintendenten och konstvetaren Annelie Tuveros håller föredrag om Agnes Cleve som person och om hennes konstnärskap.
Fri entré

QUIZ
Under utställningen finns möjlighet att delta i ett quiz om konstnären.
Frågorna är anpassade för både barn och vuxna.

Visningar
Kom på guidad visning!
Under sommaren hålls guidade visningar med konstguiden och dramatikern Carl-Otto Evers.
Läs mer om visningarna här!PDF

Agnes Cleve

Kontakt

Kulturhuset Fregatten

Besöksadress:
Fregatten 1, Stenungsund
0303-818 80

Postadress:
Kulturhuset Fregatten
Fregatten 2
444 30 Stenungsund
kulturinfo@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-06-05