Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Jul i Stenungsund

I år firar vi en jul hemma. Trots att vi bara ska umgås med de allra närmsta finns det fortfarande mycket som går att göra tillsammans i Stenungsund. Här tipsar vi om aktiviteter och utflyktsmål i kommunen som fungerar både i pandemi- och juletider.

Att göra

Nybyggnad pågår

Mariagården och Stenunge by


Mariagårdens trädgård är öppen året runt och här kan du strosa bland både ettåriga plantor och perenna växter. Här finns ett litet växthus, perfekt för återhämtning, samt ett orangeri. Mitt i Mariagårdens trädgård finns en liten barnträdgård där barn och vuxna kan leka.

Mer information om Mariagården

Nybyggnad pågår

Tomtepromenad på Mariagården


Ta med ficklampan och försök hitta tomtarna längs naturstigen. Det finns 24 figurer. Tomtepromenaden är öppen 29/11 2020 - 13/1 2021, från solens nedgång till solens uppgång.

Nybyggnad pågår

Spring i vinter


Passa på att löpträna under jullovet. Nösnäsvallens löparbanor är öppna för allmänheten under julens vardagar och fungerar utmärkt som uppvärmning inför det kuperade och mer krävande elljusspåret vid Nösnäs.

Löpträningen sker på egen hand. Angivna tider finns även medlemmar från Stenungsunds Friidrott på plats för inspiration och möjlighet att ställa frågor. (Om det kommer mycket snö och is kan detta komma att ställas in, håll utkik på vår hemsida)

28-30 december kl 11-14.30 (Stenungsunds Friidrott på plats kl. 11-13)

4-5 januari kl 11-14.30 (Stenungsunds Friidrott på plats kl. 11-13)

Nybyggnad pågår

Stenungsund Arena


Välkommen att spontanträna utomhus vid Stenungsund Arena under jullovets vardagar!

Vi erbjuder möjligheten att spela discgolf, boule eller basket utomhus. Discar, basketbollar och boule-set finns att låna i receptionen mot en deposition. Ingen tidsbokning krävs och alla aktiviteter är gratis. För mer info mejla till arenan@stenungsund.se.

Nybyggnad pågår

Digitala tipspromenader


Gå en härlig tur samtidigt som du lär dig något nytt!

På olika platser i Stenungsunds kommun finns nu digitala tipspromenader.
Frågorna är kopplade till platser och konstverk och det finns något för hela familjen! Ni hittar tipspromenaderna vid Stenungsunds Konststråk, på Mariagården och vid Nösnäs friluftsområde.

Du hittar tipspromenaderna i appen Walkabout. Appen finns tillgänglig i App Store och Google Play.

Mer information om digitala tipspromenader

Nybyggnad pågår

Svartedalen 


Svartedalens natur- och friluftsområde är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Det är ett sjörikt urbergslandskap där barrskogen dominerar. Området förknippas med en rad olika aktiviteter som friluftsliv, sportfiske, vandring, bad, svamp- och bärplockning, orientering m.m. Bohusleden går genom Svartedalen.

Mer information om Svartedalenlänk till annan webbplats

Nybyggnad pågår

Naturstigar


Stenungsund har flera naturleder och gröna stigar. Dessa är av varierande längd och finns både vid havet som i storskogen. Mer information om naturlederna samt vägbeskrivningar hittar du om du följer länken nedan.

Information om naturleder i Stenungsund

Nybyggnad pågår

Konststråket


Från Nösnäsbadet i söder till Badhustorget i norr går Stenungsunds Konststråk. Utmed vattnet och in emellan husen finns ett antal skulpturer och muralmålningar. Inför sommaren 2020 så har så kallade "storyspots" kopplats till några av konstverken längs med stråket, en möjlighet att få veta mer om exempelvis sagorna bakom muralmålningarna som gjordens våren 2019. För familjen finns en digital poängpromenad kopplad till konstverken. Tanken är att konststråket byggs på inför varje säsong med någon ny del eller konstverk.

Information om Stenungsunds Konststråk

Jul, jul strålande jul!

Med start den 23 december kl 17.00 kommer laserstrålar att lysa upp i natthimlen över Stenungsund. Det blir strålar i olika färger, mönster och riktningar som skall utgå från bryggan utanför kulturhuset.

Varje kväll mellan kl 17.00 - 21.00 kommer laserstrålarna att lysa upp i 10 minuter med start varje hel timma. Det blir strålar i olika riktningar med olika färger och mönster. En laserstråle syns olika bra beroende på dom atmosfäriska förhållanden. Vid hög luftfuktighet, regn eller snöfall kan det bli mycket effektfulla effekter runt strålarna.

På nyårsafton kl 23.59 ger vi full effekt på lasern i 15 minuter och firar in det nya året, och hoppas att det blir ett effektfullt ljusspel som ett miljövänlig alternativ till traditionellt fyrverkeri.

Även på nyårsdagen kl 18.00 blir det en repris på ljusspelet, för dom som inte kunde se på nyårsafton. Det är viktigt att det inte blir någon trång folksamling i hamnen i samband med detta nu i covid-19 tider, och vi uppmanar att hålla avstånd och skåda på avstånd.

Medarrangör: Stenungsundshem & Eriksen Laser AB

Håll huvudet kallt!

Vinterbad har gått från att vara en obskyr syssla utförd av enbart fakirer och hardcore-friskusar. Vi har alla sett reportagen i TV när en förvånad reporter letat upp en udda filur som trots snålblåst och ibland till och med isvak hoppat ner i vattnet och sedan berättat hur renande det känts. I TV-sofforna har vi skakat på huvudet och tänkt – vilken galning! Fram tills nu.
Vinterbad är nu lika folkligt som Pokemonjakt och På spåret. Grilla korv i skogen och vinterbad, ja det är vad Svensson sysslar med denna coronavinter anno 2020.

Och i Stenungsund finns alla möjligheter till kalla och uppfriskande dopp i havet, allra enklast via badstege. I kommunen låter vi alla badstegar på våra havsbad vara kvar i vattnet. Det är bara på insjöbaden som stegarna plockats upp.
Därför doppar du dig enklast på:
- Hawaii
- Källnäs
- Getskär
- Söskär
- Nösnäs (ramp)

Mer information om kommunens badplatser

Kulturhuset Fregatten

På grund av skärpta restriktioner fr o m 18/12 är Kulturhuset Fregatten stängt tills vidare.

Du har möjlighet att lämna tillbaka böcker utanför huvudentrén vardagar kl 10-16.
Biblioteket kan också hjälpa till med avhämtning av beställda böcker.
Telefon: 0303-818 80
E-post: bibliotek@stenungsund.se

Du kan själv låna om och använda bibliotekets digitala tjänster på biv.se.

Fregatten bio erbjuder bio on demand – förbokad visning i grupp om 8 personer.
Boka på telefon: 0735-118859
E-post: info@fregattenbio.se

Läs mer om:
Stenungsunds konsthall
Stenungsunds bibliotek
Molekylverkstan
Fregatten Bio
Turistinformationen

Biblioteket hemifrån - självservice!

Biblioteket är för närvarande stängt tills vidare.
Men mycket av det du gör på biblioteket kan du faktiskt göra hemifrån!

Sök böcker, reservera och gör omlån på biv.selänk till annan webbplats
Cineasterna - strömmande film
Biblio - e-böcker och e-ljudböcker
Pressreader - läs tidningar hemifrån
Global Grant - sök fonder och stipendier
Alex författarlexikon
uTalk - lär dig språk med en app
Världens bibliotek - e-böcker på andra språk
Litteraturbanken - svenska klassiker som e-böcker

Läs mer om tjänsterna här!

Stenungsund Arena invigningsdagen

Senast uppdaterad