Bild från utställning med Siri Carlén 2022

Bild från utställning med Siri Carlén 2022

Konst

Stenungsunds Konsthall

Stenungsunds Konsthall ligger i Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Här arrangerar Stenungsunds kommun 3 - 4 utställningar per år med ambitionen att erbjuda besökarna en bredd av uttryck. Konsthallen ska utgöra en plattform för välkända och lokala konstnärer, så väl som åt det nya, oetablerade och utmanande.

I konsthallen visas även årligen ett antal utställningar arrangerade av Stenungsunds Konstförening och konstnärsföreningen Konstvandringen i Södra Bohuslän.

Välkommen att besöka oss!

Konstnären Kristina Skantze med skulpterade textila händer

Konstnären Kristina Skantze med skulpterade textila händer

Kristina Skantze

11 februari – 25 mars

Stygn efter stygn växer människoliknande tygvarelser fram ur Kristinas händer. Av sidentrikå och polyestervadd formar hon omsorgsfullt figurer och anletsdrag. Hon bär alltid med sig en kroppsdel att sy på. Handsömnaden öppnar upp för vardagliga mänskliga möten som ger figurerna en slags egen livserfarenhet. De blir mångbottnade till sin karaktär och kan på så vis spegla betraktarens känslostämning och väcka empati och fantasi till liv.

De nakna skulpturerna är mer eller mindre obestämbara när det gäller ålder, kön, etnicitet och funktionalitet. Till utställningen på Stenungsunds Konsthall klär Kristina på några av dem och sätter in dem i sammanhang. Det skapar en tydligare berättelse och figurernas förmåga att spegla allmänmänskliga känslotillstånd prövas och förstärks. Bilderna kan ses som glimtar ur ett familjealbum där det ibland är svårt att avgöra vem som är vem. Bara rekvisitan omkring förändras över generationer, människans kärna är densamma.

Kristina Skantze är textilkonstnär och dockmakare, född och verksam i Stockholm. Hon har studerat textilkonst på bl a HDK och Konstfack, och dockmakeri i Prag och Los Angeles.

Välkommen på vernissage 11 februari kl 12!
Invigningstalare: Ida-Lovisa Rudolfsson

Stenungsunds Konsthall


Vill du veta mer om pågående och kommande utställningar i Stenungsunds Konsthall?

Lär mer om utställningarna här!

Är du en etablerad konstnär och vill ställa ut i vår konsthall?


Ansökningsformulär Stenungsunds Konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du visa din konst i kulturhusets foajé?

I Kulturhusets Fregattens foajé finns möjlighet att visa din konst på våra utställningsskärmar placerade mellan caféet och biografen. Exempel på utställare genom åren är konstnärer, fotografer, ungdomar, skolelever och konstnärlig daglig verksamhet. Att ställa ut i foajén kostar ingenting, och vill du arrangera en vernissage kan kommunen stötta dig med det.

Vill du ställa ut i foajén eller veta mer om utställningsskärmarna kan du skicka ett mail till kulturinfo@stenungsund.se

Stenungsunds Konststråk


Från Nösnäsbadet i Söder till Badhustorget i norr går Stenungsunds Konststråk. Utmed vattnet och in mellan husen finns ett antal skulpturer och muralmålningar att uppleva. Via appen Storyspot kan du med hjälp av din telefon ta del av ljudberättelser kopplade till flera av konstverken längs med stråket.

Läs mer om konststråket och Storyspots här!

Konstvandring i Södra Bohuslän


Varje år under påsken arrangerar Kulturförvaltningen tillsammans med Stenungsunds, Tjörns, Orusts, Uddevallas och Kungälvs kommuner en konstvandring bland regionala konstnärers öppna ateljéer. Konstnärerna presenteras i Galleri Koch med ett verk var.

Läs mer om Konstvandringen Södra Bohuslän Länk till annan webbplats.

Prenumerera på Stenungsunds Konsthalls nyhetsbrev!


Anmäl dig här! Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kulturkontoret

Besöksadress:
Fregatten 1, Stenungsund

Kulturhuset Fregatten
Fregatten 2, 444 30 Stenungsund
0303-73 80 65
kulturinfo@stenungsund.se

Senast uppdaterad