Stenungsunds kommunvapen

Publicerad: 2018-02-05 09.07

Konstutställning: Göteborgskolorister 70 år

Í Galleri Koch visas en unik utställning med flertalet verk som aldrig tidigare visats för allmänheten. 17 februari – 17 mars 2018.

Koloristerna

Vårens stora utställning i Galleri Koch, Kulturhuset Fregatten, presenterar färgsprakande måleri från Västkusten. Göteborgskoloristerna är idag ett erkänt begrepp och det är 70 år sedan detta myntades. Uttrycket skapades när Axel L Romdahl, professor i konstvetenskap och chef för Göteborgs Konstmuseum 1948 gav ut boken just kallad ”GÖTEBORGSKOLORISTERNA". Uttrycket har genom åren blivit mer och mer känt och är idag allmänt vedertaget.

Två av de mest omtalade och populära i gruppen är Stenungsundsbor. Stenungsunds kommun vill därför uppmärksamma Göteborgskoloristerna med en unik jubileumsutställning med bland annat ett flertal verk av Ragnar Sandberg, Karin Parrow och dess lärare Tor Bjurström.

Välkommen på Vernissage i Galleri Koch

Lördagen den 17 februari kl 11.00.
Utställningen invigs av Håkan Wettre, f d förste intendent på Göteborgs Konstmuseum.

Göteborgskolorismen har främst kopplats samman med ett expressivt och lyriskt måleri från Västkusten. Motiven var ofta sommarlandskap från kusten – saltstänkta klippor, rodnande solnedgångar och svalkande bad, skildrade i ömsom milda, ljusa pasteller eller med en glödande kolorit. Gemensamt för Göteborgskoloristerna var att de gick på Valands målarskola för Tor Bjurström åren 1920-29.
– Göteborgskoloristerna har präglat hela Göteborgs konstliv från 1920-talet och framåt, säger Birgitta Lundh Gitse, kultursamordnare och ansvarig för Galleri Koch i Kulturhuset Fregatten. Flera av Göteborgskoloristerna hämtade inspiration till sina målningar från Stenungsund och från trakten häromkring, vilket gör att det känns jätteroligt att få fylla galleriets väggar med det färgsprakande måleriet.

De allra flesta av de nästan 50 målningarna, hänger i vanliga fall hemma hos privata samlare.
- Flera av målningarna har aldrig tidigare ställts ut för allmänheten, säger Birgitta. Det gör utställningen extra spännande.

Visningar

Guidade visningar i utställningen lördagarna 24 februari, 3 mars samt 10 mars.
Samtliga tillfällen kl 13.00.

Föreläsning: Om Parrow Tisdag 27 februari kl 19.00

Karin Parrow (1900–1984) var verksam som konstnär under hela sitt vuxna liv, från 1920-talet som elev på Valands målarskola och fram till slutet av sitt liv. Under sin långa yrkesbana var hon otroligt produktiv och deltog i en stor mängd utställningar. Ända har hon i ett nationellt perspektiv förblivit relativt okänd och som kvinna hamnade hon ständigt i skuggan av männen i Göteborgskoloristernas krets. I detta föredrag lyfts exempel på mångfalden i hennes måleri fram och den betydelse hon fäste vid färgen för sitt konstnärskap.
Föredraget hålls av Eva Zetterberg, docent i Konst-och bildvetenskap som nu skriver an artikel om Karin Parrow för en kommande konstantologi.
Köp din biljett till föreläsningen här

 

Kontakt

Kulturhuset Fregatten

Besöksadress:
Fregatten 1, Stenungsund
0303-818 80

Postadress:
Kulturhuset Fregatten
Fregatten 2
444 30 Stenungsund
kulturinfo@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2018-03-07