Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Mat i förskolan och skolan

Skolmaten är gratis för alla elever och barn folkbokförda i Stenungsund. Vår ambition är att bidra med näringsrik, god och hållbar mat för att eleverna ska få den energi som de behöver för att orka hela skoldagen. Här kan du läsa mer om maten i förskolan och grundskolan.

Matsedel

Skolmaten är gratis för alla elever och barn folkbokförda i Stenungsund. Vår ambition är att servera hälsosam och hållbar mat till alla. Bra kost ger den energi och näring som kroppen behöver för att en elev ska må bra, utvecklas samt orka koncentrera sig och prestera i skolan. Maten är näringsrik och varierad.

Vi jobbar med närproducerade livsmedel, från lokalt producerade till svenskproducerade livsmedel, men ju närmare Stenungsund desto bättre. Alla våra kök köper alltid in ekologisk mjölk och bananer.

Skolmat på webben

För att se skolmaten under veckan eller flera veckor framåt, kan du gå in på länken nedan och välja aktuell skola. Vill du skriva ut en matsedel för flera veckor framåt gör du det lättast genom att söka upp din skola, välj skriv ut och markera sedan hur många veckor framåt du vill se.

Hitta matsedeln för din skola Länk till annan webbplats.

Skolmat i appen

Du kan också hitta skolans meny genom att ladda ner appen ”Skolmaten” till din mobiltelefon. Om du använder en iPad måste du söka efter iPhone-appen "Skolmaten" eftersom den inte syns om du söker bland ”Endast iPad-appar”. Vissa skolor och förskolor finns inte med i appen utan finns tillgängliga endast genom skolan eller förskolan.

Hämta appen i AppStore Länk till annan webbplats.

Hämta appen i din Google Play-butik Länk till annan webbplats.

Specialkost

Om ditt barn behöver specialkost behöver du ansöka om det. Du ansöker via någon av våra e-tjänster. Vi behöver få din ansökan i god tid inför att ditt barn börjar skolan. Ansökan skickas in årligen inför hösten och vid eventuella förändringar för att fortsatt erhålla specialkost.

Vid behov av specialkost av medicinska skäl (främst allergier) behöver vi ibland ett utlåtande, utdrag ur journal eller motsvarande från läkare. Utlåtandet bifogas med ansökan i e-tjänsten. Har inga förändringar i behovet av specialkost skett kan samma utlåtande som tidigare skickats in användas igen och bifogas med ansökan som ska skickas in årligen.

Får vi inte in en ansökan har vi tyvärr inte möjlighet att tillhandahålla specialkost.

Nötförbud

Det råder nötförbud i alla våra förskolor och skolor. Med nötter menas exempelvis hasselnöt, valnöt, paranöt, cashewnöt, pekannöt och pistagenöt. Dessa nötsorter finns därför inte i skolmaten och får inte tas med in på skolområdet. Även små mängder kan utlösa en allvarlig reaktion vid allergi. Förbudet gäller för alla, överallt och hela tiden i förskolans, skolans och gymnasiets lokaler. Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö får inte heller finnas vid fika eller i utflyktsmat

Ansök om specialkost

Ansök om specialkost - förskola
Ansök om specialkost - grundskola

Så här skapar vi menyn

Skolmaten ska vara både god och näringsrik. En varierad kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön.

Vår verksamhet styrs av Skollagen och Miljö- och Hälsas lagkrav och all vår mat utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer. Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Vi är också medlemmar i skolmatsakademin.

Beslut om matsedeln tas av enhetschef, köksmästare, specialkostansvarig samt verksamhetens kockar. Åsiktsinsamling sker via måltidsråd i verksamheterna. För att utveckla matsedeln i kommunens gymnasium har eleverna själva fått bidra med sina åsikter om skolmaten.

Påverka skolmaten

Vår måltidspersonal är lyhörda för synpunkter om vad du tycker om maten och arbetar ständigt med att utveckla matsedeln. På förskolan och i grundskolan finns matråd där eleverna kan tycka till om måltiderna som serveras. I gymnasiet använder vi oss av konceptet Chef's table där eleverna kan framföra sina önskningar och synpunkter. Svaren från eleverna används sedan för att långsiktigt utveckla skolmaten och är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete.

Vem lagar maten?

Måltidsverksamheten består av cirka 65 fantastiska kockar och måltidsbiträden som arbetar i våra totalt 26 kök. Vi har både produktionskök, tillagningskök och mottagningskök vilket innebär att maten antingen lagas på plats eller skickas till din skola. Oavsett vart maten lagas ser vi alltid till att den är god och näringsrik. Vi ser till att maten tillagas så nära eleverna som möjligt i största möjliga mån.

Bra måltider i förskola och skola

Bra mat i förskola och skolan är viktigt för att barn ska orka prestera och lära sig i skolan. Måltiderna ger också alla barn möjlighet till bra matvanor och är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa och utbildning.

Läs mer om nationella riktlinjer för måltid i skolan och måltidsmodellen på Livsmedelverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Klimatsmarta måltider

Stenungsunds kommun är en del av "Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om" - en kraftsamling som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i samverkan med många aktörer. Inom måltidsverksamheten har vi antagit klimatmål 21: att minska matsvinnet i offentliga måltider och att uppnå mål.

Vår ambition är att laga så mycket som möjligt av maten som serveras från grunden. Vårt uppdrag är att verka för hälsosamma matvanor som stämmer överens med en hållbar utveckling och vår målsättning är att laga så stor del av maten som möjligt, på plats.

Så här minskar vi matsvinnet

Vi mäter matsvinnet en gång i veckan på alla våra skolor. I mätningen ingår köks-, serverings- och tallrikssvinn. Tallrikssvinn mäts utifrån vad som inte ätits upp på tallriken och serveringssvinn mäts utifrån vad som blivit svinn av den lagade maten. Svinnet mäts via våra digitala svinnvågar som används på både förskolor och skolor med syfte att synliggöra svinnmängderna och medvetenheten hos elever samt medarbetare.​ Matsvinnet jämförs årligen där resultatet visar att vi minskar vårt matsvinn. Serveringssvinnet minskar årligen, liksom tallrikssvinnet.

Vill du veta mer om exakta siffror för matsvinnet? Kontakta oss så berättar vi mer!

Kontakta kommunen

Sidan uppdaterad: 2024-06-13

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.