Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Temperatur, ventilation och drag

Temperatur, ventilation och drag har stor påverkan på hur vi upplever inomhusklimatet. Här kan du läsa mer om inomhusmiljö och vad du själv kan göra.

Fastighetsägaren är ansvarig

Fastighetsägaren är ansvarig för att se till att du har rätt inomhustemperatur, att ventilationen fungerar tillfredsställande och inte har för dragigt i din bostad. Bor du i lägenhet ska du därför i första hand vända dig till din hyresvärd, bostadsrättsförening eller fastighetsskötare.

Om du inte får någon hjälp och tror att problemet kan innebära en hälsorisk kan du anmäla missförhållandet till oss (vår miljöenhet). Hyresvärden eller föreningen kan då behöva utreda problemet och vi kan ställa krav på åtgärder.

Kontakta kommunen

Om du bor i villa och har problem med temperatur, ventilation och drag är du själv ansvarig för att åtgärda detta. Det finns många företag du kan vända dig till för hjälp.

Temperaturen i din bostad

Temperaturen inomhus bör vara minst 20 grader mätt med en vanlig temperaturmätare. För känsliga personer med ledbesvär, reumatism och personer med lägre ämnesomsättning bör temperaturen vara minst 2 grader högre.

Folkhälsomyndigheten har riktvärden för vad som anses som olägenhet i en bostad.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus Länk till annan webbplats.

Mäter du temperaturen i din lägenhet är det bra om du placerar termometern inne i rummet. Om du placerar den vid fönster eller yttervägg påverkar dessa mätningen och temperaturen visar lägre än vad den är i rummet.

Ventilation i din bostad

Bra ventilation är en förutsättning för att du ska må bra i din bostad. Vår hälsa beror till stor del på kvaliteten hos den luft vi andas. Därför är det viktigt att luften inte innehåller skadliga eller irriterande ämnen som kan orsaka sjukdomar eller besvär.

I inomhusluft samlas föroreningar från exempelvis matlagning, städning, dusch och tvätt. Luften inomhus innehåller också koldioxid från vår utandningsluft.

Syftet med ventilationen är att leda bort fukt och föroreningar från inomhusluften och tillföra bostaden frisk luft utifrån.

Tecken på dålig ventilation

  • Fukt bildas ofta på insidan av fönster.
  • Imman på badrumsspegeln finns kvar en längre tid efter dusch.
  • Dålig lukt kommer in genom dina frånluftsventiler i badrum eller kök.
  • Ventilen suger inte tag i en pappersbit som du håller upp.

Tips på hur du kan få en bra ventilation

  • Vädra ofta, snabbt och effektivt med tvärdrag.
  • Håll frånlufts- och tilluftsventilerna öppna och rengör dem ofta. Många ventilationsdon kan enkelt plockas isär och diskas rena med diskmedel och vatten.
  • Håll fönster i köket stängt när du lagar mat så att dina grannar inte störs av matos.
  • Installera inte köksfläkt utan att tala med fastighetsägaren, eftersom det kan försämra grannarnas ventilation.

Tycker du det är dålig ventilation i till exempel skolor, förskolor och idrottshallar?

Kontakta den som driver verksamheten i första hand. Om du inte får hjälp kan du vända dig till oss och vår miljöenhet. Verksamhetsutövaren kan då behöva utreda problemet och vi kan ställa krav på åtgärder.

Kontakta kommunen

Drag

Om du fryser, trots rätt temperatur, kan det bero på att det är dragigt i din lägenhet. Drag kan bero på otätheter vid dörrar, fönster eller ytterväggar. Det kan också bero på att mycket kall luft tas in via dina friskluftsventiler. Du kan även uppleva att det blir dragigt i ett rum med stora temperaturskillnader mellan varm luft och kalla väggar, golv och fönster.

Upplever du drag i en lägenhet med frånluftsventilation (där luft sugs ut) kan det bero på att frånluftsflödet är något för högt. Då sugs mer kall luft in genom springventiler och otätheter i fönster.

Sidan uppdaterad: 2024-03-31

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.