Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Drifttekniker (YH)

I samarbete med kemiindustrin i Stenungsund driver vi en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till drifttekniker. Drifttekniker kallas också processoperatörer. Här kan du läsa mer om utbildningen och hur du ansöker.

Utbildningens innehåll

Utbildningen till drifttekniker är inriktad mot den kemiska industrin och är därför placerad i den svenska kemins centralort – Stenungsund. Förutom kemiska specialområden läser du sådant som processteknik och automation. Vi lägger också stor vikt vid hälsa, säkerhet och miljö under utbildningen.

År 1 inriktas mot grundläggande kunskaper för att förbereda dig inför de första praktikperioderna och göra dig attraktiv som semestervikarie under sommaren. År 2 inriktas mot mer fördjupad teoretisk undervisning, där du lär dig mer om avancerad processutrustning och gör dig redo för yrket.

Efter utbildningen

Efter avslutade studier kan du arbeta som drifttekniker eller processoperatör vid en processindustri. Troligen kommer du att arbeta med övervakning och kontroll av driften i en processanläggning. Driften pågår oftast dygnet runt, vilket gör att du som drifttekniker måste vara beredd på att arbeta skift. Utbildningen ger dig också kunskaper som gör att du kan söka till andra industrier än den rena kemiindustrin.

Kemiindustrin i Stenungsund tillverkar framför allt plastråvara och produkter sammankopplade med detta, men även tillsatskemikalier till annan industri. Framtidstron är stor och flera av industrierna har de senaste åren satsat miljardbelopp på att bygga om och bygga till sina verksamheter. På grund av hög medelålder kommer många att gå i pension de närmaste åren och dessa personer behöver ersättas. Det behövs därför fler drifttekniker.

Praktik

En tredjedel av studietiden tillbringar du via lärande i arbete (LIA). Det innebär att du är ute på industrierna i närområdet. Du följer då skiftlagets arbetstider, vilket kan innebära att du ibland jobbar helg, kväll eller natt. Det kan till och med innebära jobb över storhelger som jul och midsommar.

Förkunskaper

Du behöver ha en gymnasieexamen (så kallad grundläggande behörighet). Du behöver också nödvändiga kunskaper i det svenska språket samt permanent uppehållstillstånd (eller uppehållstillstånd för studier).

Det finns en möjlighet för dig som inte uppfyller våra krav att ansöka till utbildningen om du har så kallad reell kompetens. Reell kompetens är om du har praktisk erfarenhet inom yrket på andra sätt. Om du har det så vill vi att du skickar ditt CV och andra uppgifter som styrker detta när du ansöker.

Ansökan

Hösten 2024 startar en ny omgång av utbildningen. Nästa omgång, som startar hösten 2025, är sökbar under våren 2025.

Ansök till drifttekniker-utbildningen på vår webbplats. Länk till annan webbplats.

Urval och antagning

Är det fler behöriga sökande än det finns platser utgår vi från betyg och tidigare utbildning. Vi har även ett särskilt prov som du kan behöva göra där vi bedömer din förmåga att klara av utbildningen. Provet är muntligt och skriftligt.

Kursplan

De kurser som ingår i utbildningen är följande:

  • Processorientering 10 p
  • Arbetsmiljö och hälsa 10 p
  • Processäkerhet 20 p
  • Processutrustning 1 25 p
  • LIA 1 & 2 80 p
  • Grundläggande kemi 10 p
  • Elprodkution och elsäkerhet 5 p
  • Mät- och reglerteknik 1 20 p
  • Gruppdynamik och kommunikation 10 p
  • Underhållsteknik och verktygslära 10 p
  • Processtödssystem 10 p
  • Processutrustning 2 25 p
  • Mät- och reglerteknik 2 20 p
  • LIA 3 & 4 80 p
  • Organisk kemi 10 p
  • Analytisk felsökning 15 p
  • Miljö och hållbarhet 15 p
  • Examensarbete 20 p

 

Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

 

Kontakta oss

Sidan uppdaterad: 2024-06-18

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.