Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Lastbilsförare

Utbildningen till lastbilsförare är för dig som tycker om att transportera varor korta eller långa sträckor, arbetar självständigt och är organiserad och ansvarstagande. Här kan du läsa mer om hur det är att läsa utbuldningen till lastbilsförare, vilka kurser som ingår och hur du ansöker.

Vuxenutbildningen i Stenungsund samarbetar med GRVUX, utbildningen för vuxna i Göteborgsregionen. Det finns goda chanser till arbete för lastbilsförare. Utbildningen ges i Stenungsund och är en kombination av teori och praktik.

Vanligtvis startar vi en ny omgång av vår lastbilsförarutbildning två gånger om året; i januari och augusti. Läs mer och ansök längre ner på sidan under rubriken Ansökan.

Arbeta som lastbilsförare

Lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Det är ett självständigt yrke som kräver att du är bra på att planera och organisera dina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär kontakt med kunder. Passar detta in på dig? Utbilda dig kostnadsfritt till lastbilsförare!

Utbildningens innehåll

I utbildningen ingår en uppkörning per behörighet, ett teoriprov per behörighet samt ett YKB-prov per behörighet. Om du är i behov av upprepade uppkörningstillfällen så behöver du bekosta detta själv. Vi hjälper dig med detta i den mån vi kan.

Vi förväntar oss att du som elev är närvarande och engagerad. Det är en heltidsutbildning och vi förväntar oss att du är i skolan varje dag då du är schemalagd.

Klassen består normalt av mellan tolv och arton elever.

OBS! Vi är ingen körskola, även om vi givetvis vill att din utbildning ska leda till körkort. Det innebär att vi också fokuserar på många andra kunskapsområden som en lastbilsförare behöver kunna för att klara sitt jobb. Bara elever som bedöms ha förutsättningar kommer att erbjudas uppkörnng för CE-körkort. Vi garanterar alltså inte körkort. Din yrkeslärare gör bedömingen om du är redo för uppkörning eller ej.

Efter utbildningen

Sköter du studierna väl kan utbildningen ge dig körkort C, CE, yrkeskompetensbevis (YkB), farligt gods (ADR) samt utbildningsbevis truck för att du ska kunna börja arbeta som yrkesförare direkt efter avslutad och godkänd kurs. Det innebär att du får köra lastbil både nationellt och internationellt.Examination görs av Trafikverkets oberoende förarprövare.

Praktik

I utbildningen ingår en obligatorisk praktikperiod (APL) på minst 15 procent av utbildningstiden i samarbete med olika transportföretag. Vid APL följer du din handledares arbetstider.

Förkunskaper

För att bli antagen till lastbilsförarutbildningen måste du bland annat ha goda kunskaper i svenska och matematik. Test genomförs om du inte kan visa dokumenterade kunskaper i dessa ämnen. Du behöver också ha grundläggande datorkunskaper, eftersom du under utbildningen kommer att behöva använda dator.

B-körkort (eller motsvarande från Norge, Island eller annat EU-land) är också ett krav i utbildningen samt körkortstillstånd för grupp 3. För att få körkortstillstånd för grupp 3 behövs läkarintyg.

Observera att det tar tid att få körkortstillståndet. Läs mer om detta, och om fullständiga förkunskapskrav och ansökningshandlingar i GrVux kursbeskrivningar.

Du ska ha fyllt 21 år innan kursstart för att bli antagen till utbildningen.

Läs mer om fullständiga förkunskapskrav och utbildningen i sin helhet på GRVUX webbplats. Länk till annan webbplats.

Möjlighet till körkortsbevis

Utbildningen kan ge dig körkort C, CE, yrkeskompetensbevis (YkB), farligt gods (ADR) samt utbildningsbevis truck. På så sätt kan du arbeta som yrkesförare direkt efter avslutad och godkänd kurs. Det innebär att du får köra lastbil både nationellt och internationellt. Examination görs av Trafikverkets oberoende förarprövare.

Kostnad

Själva utbildningen är kostnadsfri, men du får själv betala för läkarintyg, körkortstillstånd, litteratur och avgifter för kort. Detta kostar dig totalt ungefär 3000 kr. Om du inte redan har det, så kommer du också att behöva köpa arbetskläder och skor.

Inför utbildningen

Innan du kan antas till utbildningen kommer vi att kalla dig till en personlig intervju i samband med vår informationsträff. Då kommer vi också att kontrollera din körvana. Det är viktigt att du har god körvana och goda teorikunskaper för att kunna klara utbildningen!

Ansökan

För att vi ska kunna behandla din ansökan behöver du skicka med följande dokument:

  1. Kopia på svenskt körkort klass B.
  2. Kopia på körkortstillstånd grupp 3.
  3. Läkarintyg

Du ansöker till utbildningen på GRVUX:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Körkortstillstånd

Ansök om körkortstillstånd på Transportstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

För körkortstillstånd kryssar du i grupp 2 eller 3. Ansök om körkortstillståndet i god tid.

Läkarintyg

Det är viktigt att du bokar tid för läkarintyg i god tid. Vänd dig i första hand till den vårdcentral där du är inskriven. Väntetiden på vårdcentralen för läkarintyg kan vara lång, eftersom vårdcentralerna prioriterar patienter med sjukdom. Det finns också flera privata vårdcentraler som du kan vända dig till på nätet. Tänk på att det är ett läkarintyg för körkortstillstånd för tung trafik som du ska ha.

Kurser och starttider

  • Yrkestrafik 300 poäng (TRAYRK1)
  • Godshantering 100 poäng (GODGOD1)
  • Godstrafik 200 poäng (GOSGOD0)
  • Fordonskombinationer godstransport 200 poäng (TRAFOR0)

Läs mer om kurserna på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Utbildningen startar i januari 2024 och är i 40 veckor. Studietakten är på 100% vilket innebär att tiderna är måndag till fredag mellan 08:00 - 16:00. Antal elever i utbildningen är 12 till 16 stycken.

Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

 

Kontakta oss

Sidan uppdaterad: 2024-06-18

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.