Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Vård- och omsorgsutbildning

Att läsa vård och omsorg är ett måste för dig som vill få tillsvidareanställning inom hälso- och sjukvård eller inom social omsorg, det vill säga äldreomsorg och verksamheter inom funktionshinder. Här kan du läsa mer om hur det är att läsa vård- och omsorgsutbildningen, vilka kurser som ingår och hur du ansöker.

När du studerar vård- och omsorgsutbildningen så kan du välja att läsa på heltid eller enstaka kurser i kombination med ett jobb. Alla kurser kräver goda kunskaper i svenska och studierna är på heltid i ett så kallas "yrkespaket". Om du inte vill läsa på heltid, kontakta oss för att prata med någon av våra studie- och yrkesvägledare.

Om utbildningen

Målet med de kurser som ingår i utbildningen hos oss är att du på ett professionellt sätt kan ge vård och omsorg till människor som på grund av sjukdom, skada, funktionshinder eller ålder inte kan klara sig på egen hand. I hela utbildningen sätter vi människan i centrum och de flesta kurser är inriktade på hur man hjälper och bistår människor som inte klarar sig själva. På din framtida arbetsplats styrs arbetet av en lagstiftning som präglas av tankar om solidaritet och lika rättigheter för människan. Etiska aspekter spelar därför en viktig roll och genomsyrar utbildningen som helhet. Självklart får du också lära dig mycket om medicin och sjukvård.

VOC-diplom

Vi är ett certifierat Vård- och Omsorgscollege (VOC), vilket innebär att vi har en kvalitetssäkrad utbildning i samverkan mellan skola och arbetsliv. Du behöver minst 1500 godkända gymnasiepoäng för att få ett VOC-diplom.

Läs mer om vad ett VOC-diplom innebär för dig som studerar på utbildningen Länk till annan webbplats.

Utbildningens innehåll

Du kommer att få vara med på många föreläsningar, men studierna bygger också på att du som studerande är aktiv och söker din kunskap både enskilt och i grupp. Du kommer att få vara med på en hel del praktiska övningar och grupparbeten. Att läsa kurslitteratur är också en del av utbildningen.

I kommunikationen mellan lärare och studerande använder vi lärplattformen Itslearning. På så sätt kommer du alltid åt instruktioner och annat oavsett var du befinner dig. Det är också den vägen du lämnar in uppgifter i kurserna. Om du läser på heltid innebär det att du bör studera minst 40 timmar per vecka.

Praktik

I utbildningen ingår tre perioder (4veckor/period) med arbetsplatsförlagt lärande, APL. Tänk på att detta kan komma att innebära att du behöver resa utanför kommunen, och att din APL-tid kan bli både dagar, kvällar och helger. Det innebär att du får räkna med både kostnad och tid för resorna.

Förkunskaper

Goda kunskaper i svenska är viktiga för att klara av studierna. Grundläggande datorvana är ett måste för att klara av studierna. Du bör kunna hantera e-post, internet, ordbehandling och liknande funktioner. För att bedriva studierna behövs en dator. Det är en stor fördel om du har en egen dator. Om du inte har det kan du låna dator på skolan och sitta och göra dina uppgifter hos oss.

Kurser och starttider

Starterna varierar år från år. Senaste informationen om kurser och starttider hittar du här på vår webbplats. Du kan också kontakta oss för att få prata med en studie- och yrkesvägledare.

Gemensamt för de olika verksamheterna inom vård och omsorg är att det krävs en yrkesutbildning på minst gymnasienivå. Det är din framtida arbetsgivare som avgör vilka kurser som behövs och krävs för just den verksamheten men många verksamheter vill att den som blir anställd har minst 1500 gymnasiepoäng med tillhörande diplom.

Vuxenutbildningen i Stenungsund erbjuder ett yrkespaket på 1500 poäng. Kurserna är förlagda i tre olika perioder och läser du samtliga kurser är den beräknade studietiden 1,5 år med en hög studietakt om cirka 500 poäng per period. Vi rekommenderar dig som vill läsa vård- och omsorgskurser att innan eller i samband med att du söker kurser bokar en tid hos någon av våra studie- och yrkesvägledare för upprätta en individuell studieplan som passar dig.

Kursplan

Kurs

Kurskod

Poäng

Anatomi och fysiologi 1

ANOANA01

50

Anatomi och fysiologi 2

ANOANA02

50

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1

FUTFUN01

100

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

FUTFUN02

100

Gerontologi och geriatrik

GERGER0

100

Hälso- och sjukvård 1

HAOHAL01

100

Hälso- och sjukvård 2

HAOHAL02

100

Omvårdnad 1

OMVOMV01

100

Omvårdnad 2

OMVOMV02

100

Psykiatri 1

PSYPSY01

100

Psykiatri 2

PSYPSK02

100

Psykologi 1

PSKPSY01

50

Social omsorg 1

SOASOC01

100

Social omsorg 2

SOASOC02

100

Vård- och omsorg specialisering

VADVAD00S

100

Svenska 1

SVESVE01

100

eller



Svenska som andra språk 1

SVASVA01

100

Samhällskunskap 1a1

SAMSAM01a1

50

Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

 

Kontakta oss

Sidan uppdaterad: 2024-06-18

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.