Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Ökat intresse för energi via solel

Energi- och klimatrådgivningen i Stenungsund upplever ett ökat intresse för frågor om solel. Ansökningarna om det statliga investeringsstödet för solel nästan fyrdubblades i kommunen mellan 2017-2018. Intresset har fortsatt öka under 2019 och de arrangemang klimat- och energirådgivningen haft under året har varit välbesökta.

Tredubbling av ansökningar

Intresset för solel är stort i kommunen. Mellan 2017 och 2018 ökade antalet ansökningar om investeringsstöd för solel från 13 till 58 stycken. Antalet installerade anläggningar 2018 var 107 och vi ser en kraftig ökning. Ökningen av installationer av solel beror på flera olika faktorer. Dels handlar det om att investeringsstödet höjdes nationellt, dels en allmän ökad kännedom om solelens fördelar. En nedgång av priset på anläggningar har också bidragit.

Lyckade arrangemang med solel på agendan

Klimat- och energirådgivningen i Stenungsund har märkt av det ökade intresset och har därför skapat flera aktiviteter kring ämnet. Under hösten har bland annat två föredrag av Lars Andrén hållits vid olika tillfällen som lockade kring 140 personer.

– Vi känner av att intresset för att producera egen miljövänlig el med solceller fortsätter att öka, vilket såklart känns positivt! I oktober hade vi en informationskväll på kulturhuset Fregatten med solenergiveteranen Lars Andrén som berättade om hur det går till hela vägen från idé till en färdig solelsanläggning. Uppslutningen och engagemanget var glädjande stort, säger Petter Bergman, energi- och klimatrådgivare i Stenungsunds kommun.

Tidigare handlade frågorna till kommunens klimat- och energirådgivning mer om energi- och uppvärmningsfrågor inom huset till att nu mer handla om utsidan som solel och fordonsladdning.

Nationella projekt inom energi- och klimatrådgivning

Nationella projekt inom energi- och klimatrådgivning har bidragit till ett ökat intresse för frågor om bland annat solel, det skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande. 

Energimyndighetens pressmeddelandelänk till annan webbplats

Senast uppdaterad