Arbeta som röstmottagare

Inför valet kommer valnämnden i Stenungsunds kommun att rekrytera röstmottagare till samtliga vallokaler. Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi söker dig som har ett hjälpsamt och vänligt sätt samt är mycket noggrann.

På den här sidan kan du anmäla ditt intresse för att arbeta som röstmottagare i det allmänna valet till riksdag, kommun- och regionfullmäktige den 11 september 2022.

För att arbeta som röstmottagare ska du:

  • vara myndig (fyllt 18 år).
  • behärska det svenska språket i tal och skrift.
  • ha tillgång till e-post och mobiltelefon.

Som röstmottagare ska du vara hjälpsam, stresstålig och serviceinriktad. Uppdraget ställer höga krav på noggrannhet då du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och rättssäkert. I arbetsuppgifterna som röstmottagare ingår bland annat att:

  • Ställa i ordning vallokalen.
  • Se till att det är god ordning i och omkring vallokalen under valdagen.
  • Ta emot röster och pricka av i röstlängden.
  • Hjälpa de väljare som ber om det.
  • Efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

På valdagen arbetar du från cirka klockan 07.00 till dess att alla röster är räknade. Arbetet kan pågå till efter midnatt. I Stenungsunds kommun finns det 17 valdistrikt med tillhörande vallokaler.
I varje vallokal arbetar ordförande, vice ordförande och röstmottagare. Ordförande leder och fördelar arbetet i vallokalen.

Utbildning

Efter att du antagits som röstmottagare är det obligatoriskt att du genomgår en utbildning. Utbildningarna äger normalt rum under kvällstid i kommunhuset veckorna för valet.

Ersättning

Valnämnden ersätter alla röstmottagare med ett arvode. I ersättningen ingår samtliga delar som förväntas att utföras av en röstmottagare och ersättningen är skattepliktig. Arvode betalas endast ut efter fullgjord tjänstgöring.

Ersättning utgår med 2300 kr för röstmottagare. Ordförande och vice ordförande i valdistriktet får 3200 kr respektive 2700 kr. Erfarenhet krävs för att få vara ordförande eller vice ordförande.

Anmälan

Om du är intresserad av att jobba som röstmottagare fyller du i anmälningsformuläret. Placering av röstmottagare startar under våren 2022 och vi kommer att återkomma med besked till dig om du får ett uppdrag.

Anmälningsformulär: Anmäl ditt intresse för att bli röstmottagare Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad