Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

En månad efter skredet - intervju med tillförordnad kommundirektör

Nu har det gått en månad sedan det stora skredet vid Stenungsundsmotet på E6. Kommunen har arbetat och arbetar fortfarande på många olika sätt med händelsen. Vi ställer några frågor till Elisabeth Andreasson som är tillförordnad kommundirektör.

Elisabeth Andreasson, tillförordnad kommundirektör (arkivbild)

Hur känner du nu en månad efter skredet?

– Vi har nog alla kunnat landa mer i händelsen nu och se tillbaka på det arbete som gjorts. Jag är fortsatt otroligt stolt och tacksam över den insats våra medarbetare gjort. Jag är också väldigt stolt över Stenungsundsborna som alla hjälpts åt och haft god förståelse i den här svåra situationen.

Hur arbetar kommunen just nu med det som skett?

– Även om vi inte är i stabsläge längre så arbetar vi fortfarande på många olika sätt med det som skett. Främst är det Sektor samhällsbyggnad som påverkas som arbetar med frågor kring skredområdet med hjälp av geotekniker, trafikfrågor, ledningar, pumpning, miljö, bygglov och exploatering. Vi arbetar också med kommunikation på olika sätt och medborgarservice fortsätter att svara på frågor som kommer in. Vi får mycket frågor som gäller tillträdesförbudet som fortfarande råder enligt det beslut som fattades av Länsstyrelsen den 26 september. Några av våra medarbetare arbetar också med tillträdestillstånd för företag över det vi råder över inom skredområdet.

Är det något särskilt som kommunen fokuserar extra mycket på?

– Ett viktigt fokusområde för oss är trafikfrågan, framför allt vid våra förskolor och skolor. Vi har en nära dialog med andra aktörer som Trafikverket, Länsstyrelsen, Västtrafik och Polisen för att se hur vi tillsammans kan hantera situationen på ett bra sätt och vilka åtgärder som kan genomföras. Flera insatser pågår och det handlar bland annat om hastighetsbegränsning, skyltning, information, ledsagning av elever och fartkameror. Vi har även möten med Västtrafik och Ellösbuss som utreder möjligheten till att utöka antalet busstopp till och från skolor.

– Sedan hjälper vi förstås både Polisen och Statens haverikommission med underlag till deras utredningsarbeten.

Finns det någon prognos för när vägen kan vara återställd igen?

– Det är ett arbete som kommer ta lång tid, området är fortfarande farligt att vistas i. Trafikverket ansvarar för återuppbyggnaden av E6 och omledningsfrågorna. De har mycket bra information på sin webbsida om detta.

Trafikverket - information om omledning och återuppbyggnad Länk till annan webbplats.

Har du något slutligt du vill säga?

– Jag vill åter igen betona att jag är väldigt stolt över allas stora engagemang, insatser och ansvarsfullhet under det här krisarbetet och även nu i det fortsatta arbetet framåt.

Senast uppdaterad