Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Rickard Persson, chef för Sektor Socialtjänst i Stenungsunds kommun.

Rickard Persson, chef för Sektor Socialtjänst i Stenungsunds kommun.

Positivt gensvar efter kommunens vikariesatsning

Att rekrytera vikarier inom vård och omsorg har med åren blivit allt mer utmanande över hela landet. I år testade Stenungsunds kommun ett nytt grepp – vi vände oss bland annat till våra medarbetare i andra verksamheter och frågade om de ville testa på att tillfälligt byta tjänst under delar av sommaren.

Vilket gensvar vi fick, sexton chefer och medarbetare ville gärna testa på omsorgsyrket och alla kom tillbaka med positiva erfarenheter. Här har vi pratat med fyra av dem.

– Jag hoppade på den här möjligheten för att få komma ut och se verksamheten ur ett annat perspektiv, jag har ju jobbat inom socialpsykiatrin för längesedan, berättar Rickard Persson, till vardags chef för Sektor Socialtjänst, som under sommaren arbetet på tre olika boenden inom Socialpsykiatrin.

En annan av de som testat på att tillfälligt byta jobb i sommar, för att täcka upp på äldreboendet på Tallåsen, är Axel Pettersson, som till vardags jobbar som ekonom på Stenungsunds kommun.

Jag såg det först som en möjlighet att hjälpa till under sommaren, samt för att få en inblick i verksamheten. Nu i efterhand har det varit en bra erfarenhet som jag är glad och stolt över att jag gjort.

Michael Kööhler, som vanligtvis jobbar som enhetschef för Infrastruktur, har under sommaren jobbat på Snipan, som är ett gruppboende för människor med olika funktionshinder. Just nu är det 6 personer som bor där.

Jag tycker det är trevligt att vi kan hjälpas åt i kommunen. Vi hjälper ju invånarna på olika sätt och nu var det ju brist på personal i omsorgsyrkena. I min ungdom så jobbade jag på andra gruppboenden med funktionshindrade, så det kändes inte som ett så stort steg för mig.

Kicki Nordberg, vid tidpunkten kommundirektör, hoppade in som extrapersonal inom hemtjänsten.

Det har varit roligt att jobba i äldreomsorgen, och få vara med i arbetets vardag. Jag känner också att jag har gjort nytta. Jag har känt mig stolt när jag sett hur mina kollegor arbetar, hur duktiga de är på bemötandet med de gamla.

Positiva överraskningar med tillfälliga jobbet

Kicki har själv jobbat i hemtjänsten som ung. På den tiden kallades det hemsamarit och mycket har förändrats sedan dess. Något överraskade henne lite extra, på ett positivt sätt.

Ja, och det är verkligen glädjande. Jag skulle säga att cirka en tredjedel av dem jag mötte i personalgrupperna var män. Det är en rolig och viktig förändring. På min tid var de som jobbade inom hemtjänsten enbart kvinnor.

Axels arbetsuppgifter har varit allt från att städa, tvätta, hjälpa de äldre med sin personliga hygien, samt hjälpa dem att äta. Det enda han inte fått göra är att ge medicin, då det krävs delegering.

Det som överraskat mig är kvaliteten på maten, som jag tyckte var riktigt bra.

Människomötena viktigast för kollegorna

Den mest återkommande kommentaren om vad som var bäst med den tillfälliga arbetsplatsen var människomötena.

– Bäst har varit att få träffa människorna som bor på våra boenden och se hur de trivs. Men även att se verksamheten och träffa medarbetarna och se de hur professionella och kompetenta de är på sitt arbete, berättar Rickards Persson.

Roligast är att träffa brukarna och prata lite, och att få en liten inblick i den här verksamheten igen efter 20 år cirka, berättar Michael Kööhler glatt medan pannkakorna fräser i stekpannan.

Då arbetet med funktionshindrade till stor del bygger på förtroende, som tar lång tid att bygga upp, blev det naturligt att Michael hamnade i köket under sin tillfälliga tjänst. Där har Michael hjälpt till och lagat mat till de boende, eftersom all mat görs på plats.

Jag har fått komplimanger för maten, det är så lite som krävs för att de ska bli glada och nöjda, säger Michael med ett leende.

Alla vill komma tillbaka nästa år

Det har inte fattats några beslut kring möjligheten att även nästa sommar tillfälligt få byta jobb för andra verksamheter inom kommunen, men om det skulle bli så får de kanske kämpa om platserna. Rickard och alla de andra som ställde upp i år vill nämligen gärna komma tillbaka.

– Ja, jag kommer göra det igen. Hoppas att det går minst en vecka om året, gärna mer. Oavsett om det behövs eller inte, skrattar Rickard.

Michael kommer också gärna tillbaka till omsorgen nästa sommar.

Ja, definitivt, jag märker att det blir en avlastning för personalen och det är alltid trevligt att få träffa andra kollegor i kommunen, och på sommaren är det extra kul att höra ungdomarna som varit sommarpersonal och deras funderingar.

Det bästa har varit stunderna när jag suttit och umgåtts med de äldre och kollegorna. Exempelvis på min sista dag när vi satt med de äldre på uteplatsen och lyssnade på musik. Det var mysigt att se de äldre vara glada. Jag skulle definitivt kunna tänka mig göra detta igen, svarar Axel Pettersson.

Axel Pettersson, ekonom på Stenungsunds kommun.

Axel Pettersson, ekonom på Stenungsunds kommun.

Michael Kööhler, enhetschef för Infrastruktur på Stenungsunds kommun.

Michael Kööhler, enhetschef för Infrastruktur på Stenungsunds kommun.

Kicki Nordberg, kommundirektör vid tillfället för intervjun.

Kicki Nordberg, tidigare kommundirektör på Stenungsunds kommun.

Senast uppdaterad