Gå direkt till innehållet
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Behöver du någon att prata med?

Alla kan må dåligt ibland. Ibland känner man sig utanför, har många svåra val att göra, är med om en olycka eller utsätts för ett brott. Här kan du läsa mer om vart du som barn, ungdom eller anhörig kan vända dig för att få hjälp och stöd.

Här kan du få hjälp

Ibland är det svårt att veta varför man mår dåligt, vad man behöver hjälp med och vart man ska vända sig. Men det är viktigt att du som behöver hjälp får det i rätt tid. Du kan alltid vända dig till elevhälsan, ungdomsmottagningen eller socialtjänsten, som hjälper dig vidare.

Elevhälsan

Elevhälsan kommer du i kontakt med genom din skola. På elevhälsan finns tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator, logoped och specialpedagog.

Barn- och elevhälsa i grundskolan

Nösnäsgymnasiets elevhälsalänk till annan webbplats

Ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen finns till just för dig som är ung (13-24 år). Det är din mottagning och du är välkommen med dina frågor och få hjälp med många saker som rör hur det är att vara ung. Det kan till exempel handla om:

  • Preventivmedel
  • Könssjukdomar
  • Underlivshälsa
  • Relationer
  • Droger
  • Sex
  • Nedstämdhet

På ungdomsmottagningen kan du träffa barnmorska, psykolog, kurator, sjuksköterska eller läkare beroende på vilken hjälp du söker. Alla som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.

Kontaktuppgifter och öppettider till ungdomsmottagningenlänk till annan webbplats

Socialtjänsten

I kommunen finns socialtjänsten och Enheten för barn och unga, som erbjuder olika typer av socialt stöd och service till barn, ungdomar och familjer. Om du är osäker på vad du behöver eller vart du ska vända dig med just dina bekymmer, kan de hjälpa dig. Du kan vara anonym.

Kontaktuppgifter hittar du längst ned på den här sidan.

Socialjouren

Är du i behov av akut hjälp efter kontorstid kan du kontakta socialjouren. Socialjouren kan ge dig akut hjälp på kvällar, nätter och helger när socialkontoret är stängt. Det kan handla om våld, missbruk, hemlöshet eller om du misstänker att någon far illa.

Telefon: 031-365 87 00

Socialjourenlänk till annan webbplats

Olika anledningar till att du som barn och ung mår dåligt

Hjälp till barn och unga

Till BRIS kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Inget problem är för stort eller för litet. Du kan till exempel ringa om du känner dig ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. BRIS betalar samtalet och det syns inte heller på telefonräkningen att man har ringt.

Telefon: 116 111

BRIS hemsidalänk till annan webbplats

Pelikanen ger stöd och råd till dig som är ung och lever i en miljö där det finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Pelikanen drivs av Svenska kyrkan i Stenungsund, Stenungsunds kommun och Kungälvs sjukhus.

Pelikanen har en lokal på Kyrkberget i centrala Stenungsund (ett avlångt vitt hus på vägen mellan Kommunhuset och Stationen, Kyrkvägen 7a) och du kan ringa till oss.

Telefon 0303-660 34.

Pelikanen finns också på Snap, Instagram och Facebook.

Pelikanens hemsida länk till annan webbplats

Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen.

Barnombudsmannenlänk till annan webbplats

RFSL bedriver en brottsofferjour där målgruppen är hbtq-personer som blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. Ibland handlar det om brottsliga handlingar, men det behöver inte göra det. Även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna samt personer som i sitt yrke möter utsatta hbtq-personer.

HBTQ-Jourenlänk till annan webbplats

Maskrosbarn är en förening som arbetar med att stödja unga som lever eller har levt i familjer där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa. Maskrosbarn startades av två tjejer som själva har erfarenheter av förälder med missbruk och/eller psykisk sjukdom.

Maskrosbarnlänk till annan webbplats

Livlinan ger stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. På sajten kan du ställa frågor anonymt och ta del av andras erfarenheter och läsa om vad det finns för hjälp att få.

Livlinanlänk till annan webbplats

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du bland annat hitta information om sex, hälsa och relationer.

Ungdomsmottagningen på nätetlänk till annan webbplats

Om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver råd av en sjuksköterska ring Vårdguiden 1177. Sjukvårdsrådgivningen är öppet dygnet runt. Vid akuta fall ring alltid 112.

Telefon: 1177

Vårdguiden 1177 - Västra Götalandlänk till annan webbplats

Man kan drabbas av många olika slags problem som påverkar ens liv, hälsa och skola. Här nedan presenteras några vanliga diagnoser och tillstånd. Det är bra att skaffa sig mer kunskap för att förstå sig själv, sitt problem och var man kan söka hjälp.

Telefon: 1177

Vårdguiden 1177 - Diagnos och besvär som unglänk till annan webbplats

Tjejzonen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12 -25 år genom enskilda stödsamtal via våra chattar.

Tjejzonenlänk till annan webbplats

När en person är långvarigt sjuk eller på annat sätt har stora behov av omsorg påverkas familj och anhöriga på olika sätt. Du kan få hjälp och stöd i det.

Anhörigstöd

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för landets alla kommuner, landsting och regioner. SKR har på sin hemsida samlat information som berör barn och unga.

Information om barn och ungalänk till annan webbplats

IVO är en myndighet som har tillsyn över verksamhet enligt LSS, socialtjänst och hälso- och sjukvård. För dig som är barn eller ungdom finns möjlighet att kontakta IVO för att ställa frågor om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården. Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt med oss.  

Telefon: 020-120 06 06

Barn- och ungdomslinjenlänk till annan webbplats

Kontakt

Socialtjänstens Individ- och familjeomsorg

Besök och telefon

Strandvägen 15
0303-73 81 33

Stängt för lunch alla dagar mellan klockan 12.00-13.00.

E-post

socialtjanst@stenungsund.se

Senast uppdaterad