Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Kemikalier i kläder, leksaker och andra varor

Som konsumenter kommer vi alla i kontakt med många kemiska ämnen i varor, till exempel i kläder, skor, textilier, elektronik och leksaker. Alla varor innehåller kemiska ämnen som en del i råvaran eller som tillsats för att ge vissa egenskaper. Kemiska ämnen kan läcka vid användning och vissa kan vara farliga för hälsa och miljö.

Exempel på ämnen som kan spridas från varor och ge negativa effekter är mjukgörande ftalater, vissa flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen och polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

Ämnen som anses särskilt farliga finns på en lista, den så kallade kandidatförteckningen. Sådana ämnen har du rätt att få information om. Du kan fråga i butiken om en vara innehåller ämnen som finns på listan.

Din rätt att få information - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Kläder

När det gäller kläder och skor, särskilt sådana för träning, används olika bakteriedödande ämnen som till exempel silver och triclosan, för att hindra dålig lukt. Ämnena är giftiga och lämnar efter hand kläderna vid tvätt, för att sedan påverka miljön.

Om du vill undvika dessa risker kan du titta på klädernas märkning och inte köpa sådana med beskrivningar som behandlad mot dålig lukt, for lasting freshness, Anti-odour, Hygenic protection, Antimicrobial och liknande.

Kontakt

Utvecklingsledare

Victoria Lind Magnusson
0303-73 80 18
victoria.lind.magnusson@stenungsund.se

Senast uppdaterad