Alkohol

Här finns samlad information till dig som vill veta mer om alkoholens effekter och var du kan få hjälp om du vill minska din alkoholkonsumtion.  

Föräldraföreläsning

Föräldraföreläsning om alkohol och droger med årets drogförebyggare Dzemal Sabovic ihop med projektledaren Alexander Brekke.

Hur arbetar vi för att minska risken för alkohol- och drogdebut bland barn och unga? Vilka är skadeverkningar och vad innebär en för tidig alkoholdebut för den unga hjärnan? Konkreta tips och råd till föräldrar och andra viktiga vuxna.

Se den inspelade föreläsningen här: Digital föräldraföreläsning om alkohol och andra droger Länk till annan webbplats.

Föreläsning med Frida Dangardt om alkohol

Frida Dangardt, docent och överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus samt ansvarig för alkoholområdet inom Regionalt Programområde Levnadsvanor föreläser om alkoholens skadeverkningar och effekter hos äldre och yngre vuxna.

Se den inspelade föreläsningen här: Föreläsning med Frida Dangardt om alkohol Länk till annan webbplats.

Att du funderar över dina alkoholvanor är ett bra första steg. För att få en bättre bild av ditt drickande och huruvida det är inom gränserna för vad som kan anses vara ett normalt drickande kan du göra ett självtest på Alkoholprofilen.

Här kan du testa dina alkoholvanor: Alkoholprofilen Länk till annan webbplats.

Riskfylld alkoholkonsumtion definieras utifrån den totala veckokonsumtionen och intensivkonsumtion utifrån standardglas som motsvarar 12 gram alkohol. Det innebär att du är i riskbruk om du som:

  • man dricker mer än 14 standardglas per vecka
  • kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka
  • man dricker 5 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • kvinna dricker 4 standardglas vid ett och samma tillfälle

Ett standardglas motsvarar en liten starköl på 33 cl, ett glas vin på 10 cl eller en drink/shot på 4 cl.

  • Börja med en nykter period då du inte dricker något alls.
  • Berätta för andra att du vill dricka mindre och be dem ge dig stöd i det.
  • Hitta nya aktiviteter som inte innefattar alkohol.
  • Börja föra en alkoholdagbok där du skriver ner när och hur mycket du dricker. Kanske kan du hitta ett mönster och se när du lockas att dricka mer än du egentligen vill?
  • Ha inte alkohol hemma då det kan utgöra en onödig frestelse.
  • Ta kontakt med din läkare på vårdcentralen och kolla vilken hjälp de kan erbjuda.
  • Gå med i en stödgrupp för personer som har problem med alkohol.

Hjälp och stöd till dig som vill minska din alkoholkonsumtion

Alkoholkonsumtion kan bland annat öka risken för sjukdomar såsom cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och leversjukdomar, sänka din livskvalitet och i vissa fall leda till en för tidig död. Olika människor är olika känsliga för alkoholens effekter och även de aktuella livsomständigheterna kan påverka.

Alkohol skadar även i vissa fall fler än den som dricker vilket visar sig genom exempelvis våldsbrott, trafikolyckor och en otrygg miljö för barn och unga. Det finns dock bra hjälp att få om du vill förändra dina alkoholvanor.

Gratis och anonym stödlinje till den som funderar över sina alkoholvanor. Du når dem på telefon 020-84 44 48 eller genom deras webbsida:

Alkohollinjen Länk till annan webbplats.

Ett kostnadsfritt och digitalt KBT-baserat självhjälpsprogram för dig som vill förändra dina alkoholvanor. Programmet löper under 10 veckor och har gett god effekt i flera studier.

Alkoholhjälpen Länk till annan webbplats.

Tips från 1177 gällande hur du kan gå tillväga för att förändra dina alkoholvanor.  

1177 - Så kan du ändra dina alkoholvanor Länk till annan webbplats.

IQ är en organisation som arbetar för en hälsosam användning av alkohol, på deras webbsida hittar du bland annat information om alkohol och dess effekter. 

IQ - Fakta om alkohol Länk till annan webbplats.

Lever du med någon som har ett alkoholmissbruk och vill ha stöttning? Hos kommunens anhörigstöd kan du få prata med en professionell som kan ge dig stöd och tips om vilken hjälp kommunen erbjuder.

Anhörigstöd

Senast uppdaterad